Víno s vodou a párky z kostí. To nakupujete v obchodech

Tomáš Fránek
5. 1. 2012 11:38
Prodej nekvalitních výrobků je stále častější, zjistila Potravinářská inspekce
Foto: Karel Toman

Brno - Nekvalitních potravin, které jste si v průběhu loňského roku mohli koupit v českých obchodech, přibývá. Seznam čítá více než devadesát různých výrobků od medu přes salámy až po rybí prsty.

Poté, co horší kvalitu potravin v obchodech způsobenou především tlakem dominantních obchodních řetězců na nízké ceny dlouhodobě potvrzují spotřebitelské organizace, se k tomuto závěru kloní i státní úřady.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se podle výsledků kontrol stále častěji setkává s případy, kdy v českých obchodech není dodržena odpovídající kvalita potravin nabízených v tržní síti. Požadavkům na kvalitu nevyhovělo až 15 procent kontrolovaných potravin.

Alarmující výsledky

"Některé výsledky kontrol zaměřených na kvalitu v právě uplynulém roce by se daly označit za alarmující," oznámilo vedení inspekce při prezentaci výsledků za loňský rok.

Podle inspekce se při kontrolách objevily různé prohřešky - v obchodech se prodávaly výrobky s výrazně nižším podílem ovoce v džemech, než je deklarováno na obalu, s nižším podílem masa v rybích výrobcích, objevilo se přidávání vody do vína v řádech desítek procent nebo falšování medů přidáváním nepovolených složek.

Seznam zboží, které neuspělo při kontrole, najdete v této grafice:

A tak třeba pět z deseti salámů Vysočina nevyhovělo v testu kvality. Inspekce odebrala vzorky oblíbeného salámu v celkem sedmi obchodech v Jihomoravském kraji.

Na trhu se také objevily klobásy, párky nebo salámy, ve kterých bylo maso nahrazeno strojně odděleným separátem - tedy zbytky včetně kostí, které se rozemelou a do masných výrobků přidávají.

"Čtyři vzorky vykazovaly přítomnost kostní drti, což indikuje použití strojně odděleného masa. To je však pro výrobky prodávané jako salám Vysočina nepřípustné," uvedl již dříve mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Z přehledu výrobků, které nevyhověly jakostním normám, vyplývá, že právě u výrobků z masa jsou porušení pravidel častá.

Kosti v mase

Nahrazování masa odděleným separátem sice není zakázané, musí to být ale uvedeno na obalech výrobku. A to se v Česku často nestává.

V klobáse z Maďarska prodávané v hypermarketech Tesco se tak objevily kosti. „Chuť po použitých surovinách, při skusu hojný výskyt kostí o velikosti 2 - 4 mm," uvedla inspekce ve svém přehledu.

A třeba v rybích prstech prodávaných v Bille bylo výrazně méně masa, než bylo uvedeno na obale. Podobná situace je u masových konzerv - ani tam nebylo tolik masa, kolik mělo být. Třeba u jednoho typu guláše bylo místo 44 procent masa pouze 27,7 procenta.

Šéf inspekce Jakub Šebesta za alarmující příklady označil také ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno pančované vodou, které obsahovalo 73 procent. "Rozdíl je tak obrovský, že už to nemůže být technologická nedokonalost. My se domníváme, že už je to cíleně," řekl Šebesta.

Inspekce také našla v obchodech a vinotékách patnáct různých druhů vín, které se tvářily jako vína vyrobená z moravských hroznů, skutečnost byla ale jiná. Vína byla vyrobená z levných hroznů, u kterých se nepodařilo dohledat, odkud byly vlastně dovezeny.

Zvýšení DPH a tlak na co nejnižší ceny může podle potravinářů letos vést k dalšímu poklesu kvality potravin v tuzemských obchodech.

 

Právě se děje

Další zprávy