Ušetřete za energii. Úsporné spotřebiče vám pomohou

Andrea Berniová
16. 4. 2012 13:18
Vybírejte spotřebiče, které nejsou energeticky náročné. Pomůžete i životnímu prostředí
Nový energetický štítek pro pračku.
Nový energetický štítek pro pračku. | Foto: PRE

Úsporné elektrospotřebiče už dnes nejsou ničím neobvyklým a je o ně čím dál větší zájem. Výrobci se předhánějí v uvádění takových typů spotřebičů na trh. Čím úspornější, tím lepší. Mohou vyžadovat větší investici, ale následná úspora energie a tím i peněz cenový rozdíl určitě vyrovná. Navíc uděláte něco pro životní prostředí.

Dívejte se na energetické štítky

S úspornými spotřebiči se nemusíte vzdát funkcí, které mají ty klasické, a nemusíte se ani spokojit s nižším výkonem. Nakolik je spotřebič úsporný, to vám napoví energetický štítek. Získáte díky němu představu o provozní náročnosti a tím i nákladech na provoz spotřebiče.

Jak vybírat?

Při výběru spotřebiče se hodí mít už předem alespoň částečnou představu například o barvě, rozměrech či požadovaném výkonu. Pracovník v prodejně vám může poradit (a měl by), ale konečné rozhodnutí je na vás. Pokud máte dost času, projděte několik prodejen, porovnejte nabídku a cenu, uvažujte o tom, jak moc „úsporný" spotřebič si chcete pořídit. Rozhodně byste si měli všímat tzv. energetické třídy spotřebiče. Nejúspornější jsou ty označené třídou A ++. Energetické štítky na některých spotřebičích vám umožní rychle se orientovat a spolehlivě zjistit, jak moc je spotřebič úsporný. Ale nejen to. Například u pračky zjistíte i to, jak je hlučná, jakou má účinnost praní a odstřeďování nebo spotřebu vody.

I způsob používání je důležitý

Důležité ale také je, jak posléze výrobek používáte. Pokud necháváte třeba ledničku zbytečně dlouho otevřenou nebo do ní dáváte ještě teplá jídla, nemůžete očekávat závratnou úsporu energie. Určitě bude úspora větší než u spotřebiče nižší energetické třídy, ale záleží právě i na vašem přístupu k úspoře energie.

 

Právě se děje

Další zprávy