Mountfield nabídne akcie na burze, chystá nové prodejny

Petr Kučera Petr Kučera
11. 1. 2012 14:00
Primární emisi akcií připravuje Česká spořitelna, ale bude až nejdřív za rok
Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha | Foto: Jan Langer

Praha - Akciová společnost Mountfield plánuje nabídnout akcie na pražské burze nejdříve v prvním pololetí roku 2013. Ve středu o tom informoval generální ředitel společnosti Ivan Drbohlav.

"Do konce letošního roku chceme ukončit přípravy tak, abychom v prvním pololetí příštího roku byli připraveni uvést primární emisi akcií. Tento termín ale není definitivní, chceme nastoupit ve správný čas," řekl Drbohlav, který je zhruba se 72 procenty akcií majoritním vlastníkem společnosti.

Většinový podíl si drží Drbohlav už od začátku 90. let, kdy společnost založil. I po uvedení akcií na burzu chce společnost dále řídit a nechat si v ní většinový podíl.

Emisi pro Mountfield připravuje Česká spořitelna. "Zcela určitě půjde o minoritní podíl, konkrétní objem zatím nebyl určen," říká Jan Brabec z České spořitelny. Ve hře je jak varianta, že půjde jen o nové akcie, tak i varianta, že své akcie nabídnou i někteří z dosavadních majitelů.

"Získané prostředky budeme investovat do dalšího rozvoje firmy a služeb, které poskytujeme naším zákazníkům," uvedl Drbohlav. Část peněz by společnost ráda využila i pro další akvizice, a to nejen v Česku a na Slovensku. Část akcií bude přímo nabídnuta i kmenovým zaměstnancům společnosti Mountfield.

Vedle Drbohlava nyní drží akcie Mountfield dalších pět akcionářů. Druhý největší podíl - zhruba 14 procent - má druhý ze spoluzakladatelů Petr Just. Menší podíly vlastní místopředseda představenstva Miroslav Schön (5 %), výkonná ředitelka Jana Moravová (4 %), ředitel prodejní divize Pavel Beneš (3 %) a obchodní ředitel Aleš Pernička (2 %).

Letos šest nových prodejen

Mountfield provozuje síť prodejen se zahradní technikou, bazény a potřebami pro volný čas. V Česku vloni otevřel tři nové, celkem jich má 55. Na Slovensku vloni přibyly dvě prodejny, celkem jich je 17.

Letos chce firma otevřít čtyři nové prodejny v Česku (Opava, Český Krumlov, Vrchlabí, Mariánské Lázně nebo Karlovy Vary) a dvě na Slovensku (Zvolen, Levice). Dalších pět prodejen v Česku a jednu na Slovensku chce přestěhovat do větších prostor v rámci stejného města nebo regionu.

Společnost vloni v Česku zvýšila obrat z 3,95 miliardy na 4,19 miliardy korun, na Slovensku jí klesl z 0,77 na 0,72 miliardy. Zisk v Česku vzrostl z 21,4 na 180 milionů korun. "Oproti předchozím letům nebyl zisk ovlivněn investicemi do našich výrobních závodů, ty jej naopak pomohly zvýšit. Výrazně nám pomohlo i snižování nákladů," řekl Drbohlav. Na Slovensku zisk klesl z 15,2 na 13 milionů.

"Podle dostupných údajů se náš podíl na trhu zahradní techniky v Česku zvýšil za poslední tři roky z 38 na 43 procent," dodal Drbohlav.

Průměrná mzda je 27 tisíc. Bez manažerů

První tuzemskou prodejnu firma otevřela v březnu 1991. Vedle prodejen má nyní nadpoloviční podíl ve společnostech JFC (výroba zastřešení bazénů), Garsys (výroba bazénů, bazénového příslušenství, zastřešení bazénů a solárních absorberů), Laminet (výroba bazénů) a Kulti (výroba zahradní techniky).

Společnost má nyní celkem 1224 zaměstnanců v Česku (včetně výroby) a 221 na Slovensku, letos plánuje zvýšit jejich počet zhruba o padesát. "Průměrná mzda na nemanažerské pozici v Česku činí 27 tisíc korun," upřesnila výkonná ředitelka Jana Moravová.

 

Právě se děje

Další zprávy