Šetřete energií i o Vánocích

TD
8. 12. 2011 4:52
Vypněte zbytečné osvětlení a začněte topit efektivně, i o Vánocích se dá šetřit
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Nejpopulárnější svátek roku se nezadržitelně blíží a s ním i značné finanční výdaje. Vánoce jsou svátky hojnosti a klidu, i když je tak dnes už asi vnímá jen málokdo. Jako synonymum pro toto období by se hodil spíš stres, spěch a peněženka, do které je třeba sáhnout hlouběji než jindy. Stačí ale několik jednoduchých triků, které i během vánočních svátků dokážou ušetřit pár korun za energie a ještě zpříjemnit trávení volného času.

Největší množství energie se o Vánocích ztrácí v osvětlení, obzvlášť pokud venkovní dekorativní žárovky svítí i během dne. Pro výraznou úsporu elektřiny je třeba preferovat LED žárovky před standardními, dokážou totiž snížit náklady za energii až desetinásobně. Stejný postup se hodí i při vybírání osvětlení vánočního stromečku. Skutečnou sváteční atmosféru však nenavodí lépe nic jiného než klasické svíčky, které nedostihne žádné umělé osvětlení. Dokonalého efektu lze pak docílit vypnutím televize, jež jde snadno nahradit vánočními zvyky nebo stolní hrou.

Úsporu energie lze však pojmout i v dlouhodobějším horizontu. Největším hříchem v zimních měsících bývá nadbytečné vytápění veškerých prostor domu. Přitom stačí pozměnit nastavení kotle tak, aby začal topit přesně ve chvíli, kdy je to potřeba. Je zbytečné vytápět i pokoje, ve kterých nikdo není, nebo celý dům ve chvíli, kdy všichni spí. I díky drobným opatřením tak lze šetřit nejen značné částky, ale i přírodu.

 

Právě se děje

Další zprávy