LED žárovky jsou dražší, ale svítí levněji

Ilona Víchová
30. 10. 2011 13:01
LED žárovky jsou nejen úsporným zdrojem světla, ale je možné vyrobit nejrůznější tvary a barvy
Foto: osram.cz

LED diodové žárovky jsou úsporným zdrojem světla a navíc jsou příjemným designovým doplňkem. Jedná se o nejmodernější zdroj světla v současnosti. Je téměř jisté, že diody v budoucnu nahradí žárovky s wolframovým vláknem. Jak vybrat vhodný tip a proč LED žárovky používat?

Jedinou předností klasických žárovek oproti diodovým je dnes jejich nízká pořizovací cena. Je pravda, že si je zákazníci budou kupovat kvůli svítidlům, která tento typ potřebují, ale už mnoho lidí přechází na přístroje a svícení, které využívají LED technologie. Na rozdíl od vláknových mají delší životnost a neprodukují odpadní teplo a nelze se o ně popálit.

Vláknová žárovka má průměrnou životnost tisíc provozních hodin a úsporná zářivková něco kolem pěti tisíc hodin. LED diodové mohou být v provozu až sto tisíc hodin. Mechanická odolnost tohoto zdroje světla je také vysoká. Nestane se, že se rozletí na tisíc ostrých kousků. Oblíbenosti získávají především díky své účinnosti. Současné LED žárovky dosahují 60 Lm/Watt až 130 Lm/Watt. Dosahují tak až deseti násobku oproti běžnému typu. 

Proč a na co používat LED diodové žárovky

Společnost Deramax.cz spočítala rozdíl přesně na koruny. Zjistila, že za dobu životnosti jedné LED žárovky budeme muset koupit padesát kusů vláknových, které zhruba budou stát osm sest korun. Rozdíl ve výsledku bude pět set třicet korun ve prospěch diodové za jeden rok. Za deset let se ušetří až dvacet tisíc korun. Je dobré při výběru vědět, že diodové žárovky jsou všesměrové.

Výkon se uvádí v lumenech. Záleží na konstrukci LED žárovky, kdy nás zajímá počet a typ diod, umístění a barevné spektrum. Svítivost se udává v jednotce Candela spolu s úhlem. Hodnota nám sdělí, která z vybraných LED žárovek produkuje v daném úhlu vyšší svítivost. Při koupi je dobré sledovat, jak žárovka vypadá. Zda má vestavěný reflektor, který světlo odráží, jakým směrem jsou orientované diody a nebo jestli je baňka matovaná pro rozptýlení světla do všech stran. Nesmí se zapomenout ověřit si patici. Jsme zvyklí na malý a velký závit, ale u tohoto tipu zdroje světla, je možností více. 

Nabízený sortiment je opravdu široký. Lze si koupit žárovky, kde se cena pohybuje od padesáti korun do tisíci koruny. Je možné využívat LED zářivky, atuožárovky, svítidla nebo LED pásky, jako dekorativní světlo pro menší prostory nebo kuchyňské linky a skříně. Jeden metr se pohybuje kolem osmi set korun.

Nespornou výhodu mají LED zářivky. Za tisíc korun získáte vhodný zdroj světla do větších prostor. Zářivky klasické jsou velmi poruchové a v místech, kde je třeba neustálé světlo, LED zářivky přináší značnou úsporu. Je třeba investovat více peněz proto, aby se později finance ušetřily.

 

Právě se děje

Další zprávy