Pražská zoo hledá architekta, vítěz klání získá milion

td
24. 2. 2012 6:25
Pražská zoo bude zase o něco krásnější, soutěž určí budoucí podobu pavilonu savců
Foto: Zoo Praha/CTECH s. r. o.

Architektura a její vývoj se v moderní době nedotýká jen veřejných budov a bytových novostaveb, péči si v tomto ohledu zaslouží i další objekty. Jedním takovým je například Zoologická zahrada Praha, která se rozhodla změnit tvář zastaralého pavilonu savců a vypsat otevřenou soutěž, ze které vzejde návrh na jeho rekonstrukci. Zadání soutěže je jednoduché: Rekonstrukce pavilonu velkých savců na pavilon Amazonie.

Autor nejlepšího návrhu si odnese rovný milion

Klání o nejkvalitněji zpracovaný návrh proběhne ve dvou kolech, nejzazší termín přihlášení soutěžního příspěvku je potom 16. dubna v 15 hodin, a to přímo zadavateli celé soutěže. Zúčastnit se může každý, kdo v návrhu dodrží všechny požadavky stanovené pořadatelem.  Vítěz soutěže si odnese jeden milion korun, druhý oceněný dostane 500 tisíc, na třetího čeká 300 tisíc.

Ochrana proti velké vodě ruku v ruce s designem

Přihlášené architektonické návrhy budou posuzovány podle několika kritérií, která by měly splňovat. V prvním kole je to celková urbanisticko-architektonická kvalita, ve druhém kole se potom přidávají i další hlediska. Patří mezi ně například protipovodňová ochrana, která zabránila katastrofickým škodám, které za sebou zanechala velká voda v roce 2002.

Stejný důraz bude při posuzování odbornou porotou kladen i na zlepšení tepelně izolačních vlastností pláště budovy a celková náročnost zvoleného řešení. Maximální výše nákladů na rekonstrukci pavilonu a jeho okolí byla stanovena na 250 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy