Konec éry umakartu. Jak probíhá rekonstrukce koupelny

Andrea Berniová
2. 12. 2013 17:45
Rekonstrukce změní koupelnu k nepoznání. Vyberte nové dlaždice i sanitární techniku
A jak bude vypadat vaše nová koupelna?
A jak bude vypadat vaše nová koupelna? | Foto: Aktuálně.cz

Rekonstrukce koupelny bývá velkým zásahem do interiéru i do rozpočtu. Záleží ale na tom, co všechno se s rekonstrukcí má změnit - zda například jen obklady a sanitární technika, nebo i velikost koupelny.

Časté bývají rekonstrukce bytových jader v panelových domech. Slabé stěny z umakartu jsou nahazovány bytelnými zdmi, linoleum nahradí dlažba a koupelna se dá i zvětšit, nebo třeba spojit s toaletou.

Umakart nemá příliš dobré vlastnosti - nabízí jen slabou akustickou izolaci, nevypadá příliš moderně, nemá dlouhou životnost (není pevný) a je také náchylný k tvorbě plísní.

Umakartové stěny mohou být nahrazeny například sádrokartonovými deskami, které se připevní k ocelovým profilům. Při přestavbě koupelen se používají i pórobetonové tvárnice. Ty jsou lehké a dobře se opracovávají.

3D model: jak bude nová koupelna vypadat?

Po rekonstrukci ale může volat každá koupelna - nejen ta umakartová v paneláku. Před rekonstrukcí je potřeba vybrat obklady, dlažbu, sanitární techniku i koupelnový nábytek. Vyplatí se rekonstrukci naplánovat do puntíku, předem vybrat typ, velikost a barvu dlaždic a také sanitární techniku. Je potřeba se rozhodnout, zda v nové koupelně bude sprchový kout či vana. Další možností je vana se sprchovou zástěnou.

Nejlépe se dá zařízení koupelny naplánovat v počítači - s pomocí 3D modelu, který zhotoví v koupelnovém studiu. Do takového modelu se dají zakomponovat vybrané dlaždice, ale třeba i vana či toaleta. Model pracuje s přesnými rozměry reálné koupelny, takže skutečně vidíme, jak bude koupelna po rekonstrukci vypadat, jestli bude všude dostatek prostoru a zda se do koupelny vejde i pračka či sušička.

Samotná rekonstrukce může probíhat několika způsoby. Pokud se rekonstruuje umakartové bytové jádro, bývá celé vybouráno a stěny jsou znovu postaveny z jiných stavebních materiálů. Když nejsou stěny umakartové a koupelná má vyhovující velikost, není třeba stěny bourat.

Stěny budou z cihel, tvárnic či sádrokartonu

Při stavbě nových stěn se využívá mokrý, nebo suchý proces. Pokud jde o mokrý proces, používají se cihly a tvárnice - například ty pórobetonové, které mají nízkou hmotnost a hodí se tam, kde by podlaha neměla být příliš namáhána (tedy například do podkroví rodinného domu). Při suchém procesu se pracuje se sádrokartonovými panely. Když jsou stěny hotové, mohou se začít obkládat.

Výměny se samozřejmě dočká veškerá sanitární technika, obklady i dlažba. Při kompletní rekonstrukci koupelny se ale vyměňují i rozvody vody a také odpadu, ale případně i elektřiny či topení.

Doba trvání rekonstrukce se může lišit podle její náročnosti. Firma zvládne rekonstrukci často během sedmi až deseti pracovních dní. Je možné zvolit rekonstrukci koupelny na klíč. V tom případě si pracovník firmy sám přeměří místnosta následuje návrh úprav. Firma se postará o vybourání jádra a kompletní rekonstrukci koupelny včetně materiálů, sanitární keramiky i následného úklidu.

 

Právě se děje

Další zprávy