Obklady a dlažby: Kam se hodí a jaké mají výhody

Andrea Berniová
30. 5. 2013 8:00
Dlažba může vypadat jako dřevo či kámen. Další možností je mozaika z barevných dlaždic
Koupelnu si bez obkladů nedokážeme představit
Koupelnu si bez obkladů nedokážeme představit | Foto: SIKO Koupelny

Při zařizování nebo rekonstrukci domu či bytu je možné vybírat z různých materiálů a povrchů. Podlaha může být dřevěná, vinylová či korková, někdy se ale více hodí dlažba. Jak vybrat správnou dlažbu a kam se hodí nejvíce? A co obklady?

Dlažba je odolná, ale studí

Výhodou dlažby je její odolnost, životnost a také omyvatelnost. Vhodná je tedy například do kuchyně, právě proto, že se z ní nečistoty dají snadno setřít a například vylitý nápoj jí neuškodí. Vydrží toho navíc opravdu hodně. Nohy židlí či jídelního stolu ani upuštěný talíř kvalitní dlažbu neponičí.

Nevýhodou ale je, že dlažba studí, což obzvlášť v zimě nebývá příjemné. Řešením by mohlo být podlahové vytápění. Kromě kuchyně se dlažba hodí ještě do koupelny.

Dlaždice mohou mít různé barvy, ale i vzory či textury. Napodobí tak třeba i dřevo či přírodní kámen. Z dlaždic různých barev se dá na zemi poskládat zajímavá mozaika. Některé druhy dlažeb se hodí i do exteriéru - dají se tedy použít například na vydláždění terasy. Takové dlaždice ale musejí mít protiskluzovou úpravu. Je také nezbytné, aby odolávaly mrazům.

Obklady by měly být nadčasové

Obklady stěn se často využívají v kuchyni a v koupelně - stejně jako dlažby. Důvodem je opět jejich odolnost a omyvatelnost. V kuchyni se obkládá prostor za pracovní deskou. Holá zeď by se při přípravě jídla mohla snadno zašpinit. V koupelně by ji zase poničila cákající voda.

Při výběru a kombinaci obkladů a dlažeb se fantazii meze nekladou. Je však potřeba myslet na to, že dlažba či obložení tu s námi budou minimálně několik let. Příliš výstřední a trendové kombinace by brzy mohly "vyjít z módy".

 

Právě se děje

Další zprávy