Se sádrokartonovými deskami je rekonstrukce jednodušší

Andrea Berniová
15. 10. 2012 10:14
Sádrokarton má mnoho výhod: je lehký, jeho instalace je rychlejší než stavba zdí a také je levnější
Do koupelny patří zelené sádrokartonové desky
Do koupelny patří zelené sádrokartonové desky | Foto: Panel Plus

Stavíte nebo rekonstruujete dům? Jaké materiály použijete? Není nutné mít všechny zdi postavené z cihel. Na ty vnitřní, obzvlášť v patře, zkuste sádrokarton. Práce s ním je čistší a rychlejší než stavba zdi z cihel. Sádrokarton také dokáže dobře akusticky izolovat, ale přitom je stěna z něj užší než ta zděná - v interiéru vám tak zbude víc prostoru.

Práce se sádrokartonem je rychlá

Stěny ze sádrokartonu vás také vyjdou levněji. Jde navíc o lehký materiál, který se dobře hodí třeba do patra či podkroví, protože tolik nezatěžuje nosnou konstrukci stavby. Snadno díky němu postavíte příčky - můžete tak poměrně rychle a bez zbytečného nepořádku rozdělit třeba jednu velkou místnost na dvě menší.

Demontáž sádrokartonu navíc není zdaleka tak složitá jakou bourání zdi z cihel nebo jiného stavebního materiálu. Pokud se tedy po nějaké době rozhodnete změnit rozložení místností v domě, nebude vás to stát tolik času a peněz.

Vyberte si typ desky podle jejích vlastností

Další výhodou tohoto materiálu je, že stěny z něj jsou vždy rovné a hladké, což jindy také nemusí být pravidlem. Nemusíte navíc čekat, až stěny proschnou a můžete je začít třeba hned natírat. Sádrokartonové desky jsou zdravotně nezávadné a dokážou regulovat vlhkost v interiéru.

Desky zelené barvy navíc mají impregnační vrstvu a hodí se do koupelny či do kuchyně. Sádrokartonové desky obecně nejsou hořlavé. Některé typy jsou ale vůči požáru odolnější. Mívají růžovou barvu.

Existují i další typy desek, které nabízejí různé vlastnosti. Seženete desky, které lépe akusticky izolují, anebo jsou odolnější. Můžete do každé místnosti instalovat jiný typ desek - podle toho, jaké vlastnosti by stěny měly mít.


 

 

Právě se děje

Další zprávy