Brusel zahajuje kvůli vysokým deficitům řízení se sedmi zeměmi, i se Slovenskem

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 6. 2024 13:53
Brusel zahajuje kvůli vysokým deficitům řízení se sedmi zeměmi, i se Slovenskem

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi Evropské unie, které překračují stanovené deficity veřejných financí. Oznámila to ve středu v tiskové zprávě. Týká se to Belgie, Francie, Itálie, Maďarska, Malty, Polska a Slovenska. Tyto země loni u deficitů překročily tříprocentní strop ve vztahu k hrubému domácímu produktu.

Komise posuzovala celkem 12 členských zemí, mezi nimi i Česko. V úvahu vzala více faktorů, mimo jiné i to, že u některých států jde o dočasné neplnění stanovených kritérií a že deficit mají blízko tří procent. Proto doporučila zahájit řízení jen se sedmi zeměmi.

Pravidla fungování EU mimo jiné stanoví, že členský stát musí deficit veřejných financí udržovat do tří procent hrubého domácího produktu a veřejné zadlužení do 60 procent. Zpráva Evropské komise je pouze prvním krokem k zahájení postupů při nadměrném schodku.

"Na základě tohoto hodnocení a po zvážení stanoviska Hospodářského a finančního výboru má komise v úmyslu navrhnout Radě, aby u těchto členských států v červenci 2024 zahájila řízení kvůli nadměrnému deficitu," stojí ve zprávě Komise.

Slovenské ministerstvo financí v reakci na to začalo připravovat plán, jehož cílem je mít v roce 2027 podíl deficitu veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu. 

 

Právě se děje

Další zprávy