Boeingu vzrostla čtvrtletní ztráta na desetinásobek. Firma vybrala nového šéfa

ČTK ČTK
31. 7. 2024 14:40
Boeingu vzrostla čtvrtletní ztráta na desetinásobek. Firma vybrala nového šéfa

Americký výrobce letadel Boeing ve druhém čtvrtletí prohloubil ztrátu na 1,44 miliardy dolarů (33,8 miliardy korun), což je proti ztrátě 149 milionů USD (3,5 miliardy korun) před rokem nárůst zhruba na desetinásobek. Firma to ve středu oznámila ve své výsledkové zprávě. Představenstvo zároveň zvolilo novým výkonným ředitelem Roberta Kellyho Ortberga, a to s účinností od 8. srpna. Dosavadní ředitel David Calhoun v souvislosti se skandálem ohledně letadel 737 MAX už dříve oznámil odchod z čela firmy.

Tržby společnosti klesly meziročně o 15 procent na 16,87 miliardy USD (396 miliard korun). "Navzdory náročnému čtvrtletí dosahujeme významného pokroku v posilování systému řízení kvality a připravujeme firmu na budoucnost," uvedl odstupující šéf Calhoun.

Calhounův 64letý nástupce Ortberg působí v oboru přes 35 let. Pracoval ve společnostech Texas Instruments, Rockwell Collins nebo Collins Aerospaces, a to na různých pozicích. Série skandálů ve společnosti Boeing vyvolala personální otřesy, kromě Calhouna čeká výměna i další manažery.

 

Právě se děje

Další zprávy