Berlín schválil balíček daňových úlev na restart ekonomiky

ČTK ČTK
30. 8. 2023 14:09
Berlín schválil balíček daňových úlev na restart ekonomiky

Německá vláda dnes schválila čtyřletý balíček daňových úlev pro firmy za 32 miliard eur (770,4 miliardy Kč), který má znovu nastartovat růst tamní slábnoucí ekonomiky. Informovala o tom agentura Reuters. Balíček zahrnuje dotace na pokrytí 15 procent nákladů na ekologické investice společností. Kancléř Olaf Scholz zdůraznil, že vláda si musí dát pozor, aby její stimulační opatření nepodnítila inflaci. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Opatření ještě musí projít německým parlamentem a získat souhlas spolkových zemí. Jedná se o značně zmírněnou verzi původního plánu trojkoaliční vlády na odpisy, které by pokryly i náklady na investice do digitální infrastruktury.

Snížení daní ve výši přibližně sedm miliard eur ročně je v kontextu ekonomiky s hodnotou čtyři bilionů eur skromné, napsala Reuters. Ekonomové a podnikatelské svazy vládu kritizují za to, že nejde dostatečně daleko. Mezi další výhody pro firmy patří velkorysejší možnosti odpisů.

Balíček, který podpořil liberální ministr financí Christian Lindner, měl být původně schválen již před dvěma týdny. Zablokovala ho ale tehdy ministryně pro rodinu za Zelené Lisa Pausová, která žádala miliardy eur na nový soubor přídavků na děti. I ten byl v pondělí ve zmenšené podobě schválen.

 

Právě se děje

Další zprávy