Belgie daňovými úlevami porušila pravidla, uvedl Tribunál Soudního dvora EU

ČTK ČTK
20. 9. 2023 11:44
Belgie daňovými úlevami porušila pravidla, uvedl Tribunál Soudního dvora EU

Daňové úlevy, které Belgie před lety poskytla nadnárodním firmám, představují nedovolenou státní pomoc. V tiskové zprávě to dnes uvedl Tribunál Soudního dvora EU, tedy druhý nejvyšší soud Evropské unie. Dal tak za pravdu Evropské komisi (EK), která už v roce 2016 Belgii vyzvala, aby daňové nedoplatky od firem vymohla. Šlo zhruba o 700 milionů eur (17,1 miliardy Kč). Případ se kvůli sporům o výklad některých nařízení zkomplikoval.

"Daňové úlevy, které Belgie poskytla firmám, jež tvoří součást nadnárodních uskupení, představují nezákonnou pomoc," uvedl dnes Tribunál.

Belgie začala od roku 2005 uplatňovat zvýhodněný daňový režim vůči belgickým subjektům, které tvoří součást nadnárodních korporátních skupin. Tyto subjekty mohou získat prospěch, zejména pokud vytvářejí pracovní místa nebo v Belgii investují.

Evropská komise v roce 2016 ve svém rozhodnutí nařídila Belgii, aby peníze vymohla od firem, které měly prospěch z daňového zvýhodnění. Patřila k nim americká společnost Magnetrol, britský těžební kolos BP, německý výrobce chemikálií BASF a dále firmy jako Wabco, Cellio, Atlas Copco a Belgacom, která dnes na trhu působí pod názvem Proximus. Prospěch z daňového zvýhodnění mělo celkem 55 firem.

Na žádost Belgie a některých firem Tribunál nejprve 14. února 2019 rozhodnutí EK zrušil, ovšem Soudní dvůr EU, tedy nejvyšší soud Evropské unie, po odvolání 16. září 2021 verdikt Tribunálu anuloval. Nejvyšší soud totiž zjistil, že komise postupovala správně. Soudní dvůr proto věc vrátil zpět Tribunálu k dořešení.

 

Právě se děje

Další zprávy