Sedan žije. Citroën s písmenkem X okouzlí spotřebou a komfortem, cenou jak kdy

Sedan žije. Citroën s písmenkem X okouzlí spotřebou a komfortem, cenou jak kdy
Sedan C4 X je o 24 cm delší než C4 s karoserií hatchback.
V interiéru jsou ale obě auta stejná. Digitální přístrojový štít je v základní výbavě.
Základní menu s deseti ikonami je přehlednější než předchozí se šesti. Mezi jednotlivými sekcemi se však musíme prokusovat přes hlavní obrazovku.
Systém nedokáže zobrazit více funkcí současně. Třeba navigaci a rádio.
Foto: Jakub Stehlík
Jakub Stehlík Martin Frei Jakub Stehlík, Martin Frei
16. 9. 2023 6:07
Kdo chce kompaktní tříprostorové auto se vznětovým motorem, má v současnosti jen dvě možnosti. Buď vezme za vděk prémiovými značkami z Německa, nebo se s důvěrou obrátí na Francouze.

Přijít s karoserií sedan v době, když je model už nějaký pátek na trhu a všichni jej mají za hatchback, je vizuálně ošemetné. Své by o tom mohla vyprávět třeba soudkovitá Fabia. Nebo dlouho před ní Renault 5, který se na některých trzích prodával pod číslem 7 a třeba ve Španělsku byl velmi úspěšný.

Jižní Evropa na malé a kompaktní sedany nedá dodnes dopustit, i když Citroën C4 X není jejich typickým zástupcem. Jeho tříprostorová karoserie vychází z crossoveru a splývavá záď připomíná spíš liftback. Kdo si ještě vzpomene na satelitní přístrojovou desku Citroënů ze 70. let, ví, že francouzská značka nemá s podobnými experimenty problém.

Zavazadlový prostor je tedy ve verzi X od interiéru striktně oddělen, ale i tady jdou sedadla sklopit a prostor kufru tím podstatně prodloužit. Samostatným otvorem za loketní opěrkou lze také prostrčit třeba lyže.

Oproti hatchbacku je však přístup do zavazadelníku praktický o poznání méně, nic nad rámec většího cestovního kufru se tudy dovnitř neprotlačí. Zato jeho objem narostl o nezanedbatelných 130 litrů na celkových 510. A to užitnou hodnotu tříprostorové varianty zase staví do nového světla.

Prostor pro cestující je řešen v duchu dobrých citroënovských tradic, sedadla jsou pohodlná a mají měkké čalounění. Svým charakterem dobře doplňují podvozek, který používá speciální tlumiče s hydraulickými dorazy. Automobilka se jimi snaží přiblížit plavné jízdě historických Citroënů s hydropneumatickým pérováním, což se jí do jisté míry skutečně daří.

S drobnými nedostatky silnice tak C4 posádku vůbec neobtěžuje - ve své třídě patří C4 nepochybně k autům s nadprůměrným komfortem pružení. Jsou ale situace, kdy by mu slušel utaženější podvozek, typicky v zatáčkách, kdy má záď tendenci k přetáčivosti. Kratší hatchback je v serpentinách podle našich zkušeností déle neutrální.

Citroën C4 X 1.5 BlueHDi EAT8

Motor: přeplňovaný čtyřválec, 1499 cm3
Výkon: 96 kW / 131 k při 3750 ot./min
Točivý moment: 300 Nm při 1750 ot./min
Nejvyšší rychlost: 206 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 9,5 s
Kombinovaná spotřeba: 4,8 l/100 km
Objem zavazadlového prostoru: 510 l 
Cena: od 619 900 Kč

K velmi dobrému odhlučnění interiéru a bezchybnému sladění naftové patnáctistovky s osmistupňovým planetovým automatem ale připomínky mít nelze. Čtyřválec s nenápadnou zvukovou kulisou sice není žádný velký silák, ale jeho kultivovaný projev a především asketický přístup ke konzumaci nafty musí potěšit každého.

Během týdenního testu spotřeba nepřekročila pětilitrovou hranici, při troše snahy se lze dostat ke 4,5 litrům. S padesátilitrovou nádrží tedy auto ujede přes 1000 kilometrů. Ani při cestě na dovolenou tedy nevyžaduje pravidelné zastávky "na kávu a WC", oblíbenou kratochvíli elektromobilistů.

Ačkoliv třeba ledabyle upevněné čalounění v zavazadlovém prostoru ukazuje na levné řešení některých detailů, ty podstatné věci dělá C4 X překvapivě velmi dobře. A navíc za dobrou cenu, s přihlédnutím k rozsáhlé základní výbavě.

Elektrikář nohama na zemi
Autor fotografie: Martin Frei

Elektrikář nohama na zemi

Uvolněnou povahu bonvivána, který se nežene za výkonem ani dokonalostí, odráží i elektrická verze ë-C4 X. Málo zatížená přední náprava nezvládá prudké rozjezdy, točivý moment motoru vám bere volant z ruky. Baterie v podlaze má jen 48 využitelných kilowatthodin. Po městě a okreskách letní spotřeba bez topení klesá ke 13 kWh/100 km, což by teoreticky přineslo dojezd 370 kilometrů. Pakliže však kapacitu v zájmu životnost využijeme mezi 20 a 80 procenty, reálně nezbude ani 250 kilometrů, po dálnici i méně než 200. Uvolněné tempo si baterie diktuje i při nabíjení. Do 80 procent se nechá krmit 50 kilowatty, o procento výš výkon prudce klesne na 17 kilowattů. Zůstávat v tu chvíli u rychlonabíječky je škoda peněz. Střídavé nabíjení je omezeno 11 kilowatty.
Jde tedy o nenáročný vůz, kterému je nejlépe na kratších tratích a při domácím nabíjení. Tomu odpovídá i cena od 899 900 korun. Hyundai Kona s ještě slabší 39kilowatthodinovou baterií stojí o 50 tisíc korun víc, Volkswagen ID.3 startuje na milionu a Renault Mégane na 1,2 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy