S nabíjením elektromobilů zadarmo končí další supermaket. Kaufland následuje Lidl

Eva Srpová Eva Srpová
31. 10. 2022 12:48
Obchodní řetězec Kaufland zpoplatní od prvního listopadu letošního roku nabíjení pro elektromobily u dobíjecích stanic, které postavil u svých supermarketů. Čtyři roky bylo nabíjení zadarmo. Kaufland poukazuje na to, že ke zpoplatnění se rozhodly i další subjekty, v nedávné době například také společnost Lidl.
Nabíjení elektroaut u Kauflandu se zpoplatní od prvního listopadu.
Nabíjení elektroaut u Kauflandu se zpoplatní od prvního listopadu. | Foto: Jakub Stehlík

Kaufland od prvního listopadu zpoplatní nabíjení pro elektromobily, které dosud na stanicích u svých supermarketů nabízel jako službu zdarma. Reaguje tak na fakt, že se k tomuto kroku rozhodli i další provozovatelé, například také obchodní řetězec Lidl.

Dobíjecích stojanů je u supermarketů Kaufland v Česku v provozu aktuálně 93. První veřejná dobíjecí stanice o výkonu 50 kW se postavila u prodejny v jihomoravské Kuřimi v dubnu 2018, nejnovější je u obchodu ve Strakonicích, připomíná na svých stránkách společnost Kaufland. Celé čtyři roky tu mohli majitelé elektrických vozů čerpat energii během nákupu zcela zdarma.

Kaufland přiznává, že popularita dobíjení u supermarketů roste. V roce 2019 načerpali elektromobilisté u některé z jeho prodejen 276 461 kWh, o rok později na dobíječkách odebrali při 38 547 zastávkách celkem 460 184 kWh. Loni už Kaufland eviduje dvakrát více zastávek - konkrétně 83 119, přičemž dohromady odebrali více než 1133 MWh elektřiny.

Zatímco předloni rostl objem odebrané elektřiny o 66 procent, loni už to bylo o 146 procent. Počet aut na elektrický pohon se během posledních čtyř let období dokonce zdesetinásobil z 1500 na 15 tisíc vozů," informuje Kaufland na svých stránkách.

Cena za dobíjení u Kauflandu

Firma také zveřejnila ceny za dobíjení. Zákazníci Kauflandu budou mít zvýhodněnou cenu oproti běžné ceníkové částce za kWh v ceníku ČEZ. "Cena za jednu kWh na AC zásuvce bude stát 5,90 Kč, platí ale pouze při použití aplikace, webového zákaznického portálu nebo RFID čipu FUTUR/E/GO," vysvětluje tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Časový limit pro jedno AC dobíjení je stanoven na 240 minut.

Lidl už nabíjení zpoplatnil

Prodejny Lidl už nabíjení pro elektroauta zpoplatnily letos v létě. Informaci Aktuálně.cz přineslo zde. Zejména kvůli tomu, že se zvedla cena elektřiny, a také kvůli majitelům elektroaut, kteří u obchodů nabíjeli, aniž by šli nakupovat, čímž bránili využít této výhody lidem, kteří naopak nakoupit během nabíjení chtěli.

První nabíjecí stojan Lidl otevřel před pěti lety na pražském Barrandově a nyní je u jeho obchodů v provozu zhruba na čtyřicet dobíječek. Ceny řetězec na začátku nastavil příznivě, účtuje si 5,90 Kč/kWh u pomalého, takzvaného AC dobíjení a 6,90 Kč u rychlého DC dobíjení. "Ceny se v budoucnu mohou samozřejmě měnit v závislosti na ceně elektrické energie. Zákazník však vždy uvidí aktuální tarif ještě před zahájením nabíjení," informuje Myler. Na stránkách Lidlu nyní není možné zkontrolovat, zda řetězec nezdražil už nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy