Největší nabíjecí stanice pro elektromobily na světě má 258 bodů. Otevřel ji Shell

ČTK ČTK
19. 9. 2023 16:15
Shell ve spolupráci s čínským výrobcem elektromobilů BYD otevřel v Číně největší nabíjecí stanici pro elektromobily na světě.
Foto: Shell

Britská energetická společnost Shell v Číně otevřela svou největší nabíjecí stanici pro elektromobily na světě. Stanice, která se nachází v blízkosti letiště u města Šen-čen, má 258 nabíjecích bodů a solární panely s roční výrobní kapacitou 300 000 kilowatthodin (kWh). Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Nabíjecí stanici provozuje společný podnik mezi Shellem a čínskou firmou BYD, která vyrábí elektromobily. Po celé Číně má Shell už přibližně 800 dobíjecích stanic pro elektromobily, které provozuje také buď jako společný podnik, anebo jako pobočku, kterou má v plném vlastnictví.

"My víme, že řidiči elektromobilů hledají nabíjení, které je rychlé, spolehlivé a pohodlné. To se také v Číně odráží v míře využití našich stanic, která je dvakrát až třikrát vyšší než průměr v místním odvětví," uvedl viceprezident firmy Shell István Kapitány.

Dobíjecí stanice Shell Recharge Shenzhen Airport EV Station se nachází asi 2,5 kilometru od letištního terminálu. Ve zkušebním provozu ji využilo v průměru více než 3300 elektromobilů denně. Kromě nabíjení elektromobilů stanice nabízí maloobchodní prodejny Shell Select, kavárnu Shell, prodejní automaty a salonek pro řidiče.

"Čína je pro divizi Shell Mobility jedním z nejdůležitějších rostoucích trhů," uvedl Kapitány. V budoucnu má Shell v úmyslu tam nabídku služeb ještě rozšířit.

 

Právě se děje

Další zprávy