Antimonopolní úřad povolil státní firmě ČEPS koupit provozovatele plynovodů NET4GAS

ČTK ČTK
30. 11. 2023 14:06
Antimonopolní úřad povolil státní firmě ČEPS koupit provozovatele plynovodů NET4GAS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil státní firmě ČEPS nákup provozovatele plynovodů NET4GAS. Informoval o tom v tiskové zprávě. Akvizici, která nemá přesáhnout pět miliard korun, v září schválila vláda. Má zvýšit energetickou bezpečnost České republiky, protože NET4GAS vlastní výlučnou licenci pro přepravu zemního plynu v Česku.

"Úřad posuzoval dopady spojení na oblast plynárenství, v níž je skupina NET4GAS aktivní v oblasti přepravy zemního plynu a skupina ČEPS v oblasti skladování zemního plynu. Dospěl přitom k závěru, že v důsledku spojení nedojde k podstatnému narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabylo právní moci," uvedl ÚOHS.

NET4GAS provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Firmu NET4GAS Holdings napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. Firmu kupuje společnost ČEPS z vlastních disponibilních zdrojů. Firmu převezme celou včetně jejího vedení a zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy