Aktivisté Greenpeace přerušili valnou hromadu ČEZ, kritizovali těžbu v Bílině

ČTK ČTK
26. 6. 2023 14:19
Aktivisté Greenpeace přerušili valnou hromadu ČEZ, kritizovali těžbu v Bílině

Aktivisté z hnutí Greenpeace přerušili dnes na přibližně deset minut valnou hromadu energetické společnosti ČEZ. Protestovali proti prodloužení těžby v lomu Bílina, které získaly Severočeské doly ze skupiny ČEZ od báňského úřadu do roku 2035. Sál následně aktivisté opustili v doprovodu policie. Po začátku valné hromady v 09:00 a projednání prvního bodu programu akcionáři od 11:20 vystupovali se svými dotazy. Týkaly se také zestátnění části skupiny ČEZ nebo rekordního zisku v loňském roce.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže před 14:00 bylo registrovaných 58 dotazů, další ale mohou zaznít z pléna, dodal. Před polednem se v jednacím sále Kongresového centra v Praze nacházelo 713 akcionářů, řekli členové představenstva. Valná hromada energetické společnosti ČEZ dnes rozhodne o výplatě dividendy z loňského očištěného zisku firmy.

Stát jako největší akcionář navrhl vyplacení celého zisku 78 miliard Kč, což by znamenalo 145 Kč za akcii. Vedení podniku navrhlo vyplacení 80 procent ze zisku, tedy 117 Kč za akcii. V obou případech by se jednalo o nejvyšší dividendu, kterou firma kdy vyplatila.

 

Právě se děje

Další zprávy