Agrofert vyzval premiéra Fialu, aby skupinu vynechal ze svých vyjádření

ČTK ČTK
15. 9. 2023 14:57
Agrofert vyzval premiéra Fialu, aby skupinu vynechal ze svých vyjádření

Holding Agrofert v prohlášení na svých webových stránkách vyzval předsedu vlády Petra Fialu (ODS), aby skupinu vynechal ze svých politických vyjádření. Premiér již několikrát mluvil hlavně o zisku skupiny v souvislosti s cenami potravin a předsedou opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem, do jehož svěřenských fondů patří. Agrofert již dříve uvedl, že hlavní podíl na loňském zisku měly chemické továrny v zahraničí a potravinářské firmy holdingu celkově skončily na úrovni provozního výsledku hospodaření ve ztrátě. Reakci premiéra ČTK shání.

Fiala o Agrofertu v poslední době mluvil několikrát. V srpnu na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích po jednání s Potravinářskou komorou a dalšími zástupci výrobců potravin řekl, že lidé musí vysoké zisky firem pocítit na poklesu cen. Řekl také, že Babiš by mohl jedním rozhodnutím ceny snížit. Babiš to odmítl s odkazem, že o cenách rozhodují řetězce.

Minulý týden po schůzce s představiteli obchodních řetězců mluvil Fiala o tom, že firmy pobírají přímé i nepřímé dotace, které platí daňoví poplatníci. Vláda letos zrušila dotaci pro potravinářské firmy, kterou dříve čerpaly i podniky z Agrofertu jako Vodňanská drůbež, Penam nebo Kostelecké uzeniny.

Fiala minulý týden mimo jiné řekl, že když někdo na jeho kritiku reaguje nervózně, tak to ukazuje, že něco není v pořádku. Místopředsedu ANO Karla Havlíčka nazval "samozvaným mluvčím Agrofertu", který hájí jeho rekordní zisky. Babiš minulý týden ve Sněmovně Agrofert označil za svou firmu a prohlásil, že vládní koalice zneužívá politickou moc na boj proti ní.

 

Právě se děje

Další zprávy