Agrofert má všechna povolení ke koupi části rakouského Borealisu

ČTK ČTK
30. 6. 2023 17:05
Agrofert má všechna povolení ke koupi části rakouského Borealisu

Holding Agrofert ze svěřenských fondů českého expremiéra Andreje Babiše (ANO) získal všechna povolení potřebná k převzetí divize rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv. Podpis kupní smlouvy je otázkou nejbližších dní. Serveru HN.cz to řekl mluvčí holdingu Pavel Heřmanský. Agrofert transakcí získá chemické závody v rakouském Linci, německém Wittenbergu a třech francouzských městech. Stane se tak předním evropským producentem zemědělské chemie.

Agrofert záměr převzít divizi oznámil loni v červnu. Holding za divizi loni nabídl 810 milionů eur (přes 19,2 miliardy Kč). K převzetí bylo ale nutné získat souhlas Evropské komise, který Agrofert dostal letos v březnu, a také od úřadů ve Francii. "Získali jsme všechny potřebné souhlasy a uzavření transakce očekáváme v nejbližších dnech," potvrdil serveru Hospodářských novin mluvčí Agrofertu Heřmanský.

Divize, kterou chce Agrofert převzít, má výrobu vedle Francie také v Rakousku a Německu. Její prodejní a distribuční sítě využívají Dunaj. Agrofert loni uvedl, že v případě úspěšné transakce se aktivity skupiny rozšíří také na nové trhy, kde holding zatím nepůsobil vůbec nebo pouze okrajově. Jde o Francii, Benelux, Španělsko, Rakousko, Itálii nebo jihovýchodní Evropu.

 

Právě se děje

Další zprávy