Aerolinky Air France od roku 2026 nebudou využívat pařížské letiště Orly

ČTK ČTK
18. 10. 2023 10:31
Aerolinky Air France od roku 2026 nebudou využívat pařížské letiště Orly

Francouzské aerolinky Air France od roku 2026 nebudou využívat letiště Orly jižně od Paříže a všechny své lety budou odbavovat z letiště Roissy-Charles de Gaulle severovýchodně od metropole. Změnami zanikne zhruba 150 pracovních míst. Vedení firmy krok vysvětluje poklesem poptávky po domácích letech, napsal dnes web deníku Le Figaro.

Poptávka po vnitrostátních letech, které se zajišťují právě z Orly, mezi roky 2019 a 2023 klesla podle Air France o 40 procent. Poptávka po letech, které se ještě týž den vracejí, klesla dokonce o 60 procent. Zbytek vnitrostátních letů a zaoceánské spoje tak nově budou létat z Roissy, odkud Air France vypravuje většinu svých letů. Spolu s nimi se přesune i 500 zaměstnanců.

Letiště Orly se stane výhradní základnou letecké společnosti Transavia, která je nízkonákladovou částí Air France. Air France už dříve přenechala Transavii část vnitrostátních letů, které pro firmu byly ztrátové.

Zrušení letů z Orly do měst Nice a Toulouse na jihu země kritizoval Éric Ciotti, což je republikánský poslanec za obvod Alpes-Maritimes, který obklopuje Nice. "Toto rozhodnutí přijaté bez jakékoli konzultace je hanebné a skandální. Budu se proti němu bránit ze všech sil," uvedl Ciotti. Krok je podle něj projevem pohrdání regiony, obrátil se proto kvůli tomu na premiérku Élisabeth Borneovou.

Přesun letů do Roissy a jejich rušení sice budí emoce, ale je v souladu s novým francouzským zákonem, který zakazuje letecké spojení tam, kde existuje vlaková alternativa kratší než dvě a půl hodiny. Prakticky po celé Francii se tak lze přesouvat vlaky, výjimkou zůstává Korsika.

 

Právě se děje

Další zprávy