Zelení vládě: Zpomalme přípravu zdravotní reformy

Kateřina Eliášová
17. 5. 2008 21:30
Zelení chtějí čas na odbornou diskuzi
Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo).
Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Pardubice - Zelení se opětovně postavili proti transformaci fakultních nemocnic. Nadto chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví zvolnilo při přípravě zákonů týkajících se transformace zdravotnictví.

Na svém sobotním jednání se na tom usnesla Republiková rada strany.

Už příští čtvrtek by se měla sejít odborná koaliční zdravotní komise a o zákonech jednat. Zelení ale chtějí, aby se jednalo jen o poplatcích u lékaře a projednávání tranformačních zákonů odložit na později.

"Chceme jednat zatím jen o poplacích. Poždujeme, aby koalice vypracovala takový návrh změny poplatků, aby pro ni zvedli ruku všichni koaliční poslanci," řekla Aktuálně.cz ministryně  pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.

Zároveň řekla, že zelení požadují větší časový prostor na posouzení tří zákonů, které se týkají zdravotních pojišťoven, zdravotního pojištění a transformace nemocnic.

"Republiková rada doporučuje vedení strany, aby před projednáváním paragrafovaných znění zákonů (o univerzitních nemocnicích, o zdravotním pojištěním a o zdravotních pojišťovnách) byl dán dostatečný prostor pro odbornou a veřejnou diskusi," usneslo se širší vedení strany.

Termín, kdy by se těmito zákony měli zdravotní koaliční experti zabývat, Stehlíková neuvedla.

Místo akciovek neziskovky

Zelení navíc přišli opět s řešením, jak nemocnice transformovat. Místo akciových společností by se podle nich mohly stát nemocnice neziskovými organizacemi.

"Republiková rada bere na vědomí zprávu o přípravách zákona o neziskových organizacích a doporučuje ministrům za Stranu zelených dřívější termín vypracování tohoto zákona tak, aby zdravotnická zařízení měla alternativu v neziskových organizacích," stojí v usnesení Rady.

Deník Aktuálně.cz tento týden přinesl informaci, že Ministerstvo zdravotnictví připravuje ještě jinou formu transformace nemocnic na akciové společnosti, která by mohla nastat ještě dříve, než bude šestice zdravotních reformních zákonů přijata.

Proti tomu se však ostře postavil ministr školství Ondřej Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy