Vláda uspěla. Podnikatelé mohou nakupovat auta bez DPH

Eva Benešová
3. 3. 2009 16:50
Socialisté neuspěli s návrhem snížit dolní sazbu DPH na 6 procent
Ministr financí uspěl s dalším prvkem plánu proti hospodářské krizi.
Ministr financí uspěl s dalším prvkem plánu proti hospodářské krizi. | Foto: Reuters

Praha - Podnikatelé si budou moci odečíst DPH za nákup nového osobního auta. Sněmovnou prošel návrh, který jim to od začátku dubna umožní.

Novinka je součástí Národního protikrizového plánu. Má motivovat k nákupu nových automobilů a tím pomoci i celému automobilovému průmyslu.

Pro novelu zákona hlasovali poslanci koalice, KSČM a část sociální demokracie.

Vítěz voleb skrývá emoce.
Vítěz voleb skrývá emoce. | Foto: Ludvík Hradilek
Srovnání:
Kdo řeší krizi lépe? Prošli jsme balíčky vlády a ČSSD

"Velmi mě potěšilo, že zvítězil racionální postoj a neprošel žádný populistický návrh. Naopak byla přijata norma, která odstraňuje diskriminaci provozovatelů menších automobilů, tedy drobných živnostníků," reagoval po hlasování ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Doplnil, že návrh byl reakcí na novou definici nákladních užitkových vozů, která bude od května platit pro všechny země EU. "Kdyby to dopadlo tak, jak požadovala ČSSD, tak by odpočet na DPH měly automobily, jako je BMW, Audi 7 a naopak by neměly nárok fabie," řekl Kalousek.

Vládní návrh velmi kritizoval stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten tvrdí, že jde o kosmetické opatření, které na krizi nebude mít žádný vliv.

Premiér Topolánek
Premiér Topolánek | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Drobní podnikatelé letos nemusejí platit zálohy na daně
Odpisy zrychlí, cílem je přimět podnikatele k nákupům
Vláda posílá firmám 60 miliard. Schodek vylétne na 160

Kritiku si vláda odnesla i kvůli tomu, že výhodu budou mít pouze podnikatelé - a ne všichni. "Veřejnost to bude kritizovat, až zjistí, že podnikatelé si mohou kupovat auta za miliony a odečítat si z nich DPH. Pro zaměstnance neudělala vláda nic," dodal předseda poslanců ČSSD.

Za mnohem lepší řešení považuje zavedení šrotovného, tedy slevu na nákup nového auta, pokud bude současně vyřazeno staré. "Příslušný zákon připravíme a předložíme ho už možná na březnovou schůzi sněmovny," dodal Sobotka.

Naopak dostatečnou podporu nezískali poslanci pro návrhy na úpravu sazeb DPH. Ty tak zůstávají v původní výši 9 a 19 procent.

Před závěrečným hlasováním marně žádal šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek odvolání místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové z řízení schůze.
Před závěrečným hlasováním marně žádal šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek odvolání místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové z řízení schůze. | Foto: Ludvík Hradilek
Připomeňte si:
Poslanci bojují o výše daní, bude DPH 6 nebo 15 %?

Sociální demokraté navrhovali snížení nižší sazby DPH z 9 na 6 procent, Vlastimil Tlustý (ODS) prosazoval snížení vyšší sazby z 19 na 15 procent, a jeho stranický kolega Petr Pleva chtěl zvýšit nižší sazbu z 9 na 15 procent.

Změny by podle Kalouska znamenaly 20 až 50 miliardový výpadek ve státním rozpočtu.

Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy