Václav Klaus podepsal zákon o přímé volbě prezidenta

ČTK ČTK, Jana Černá
1. 8. 2012 9:49
Schválil i zákon, podle kterého budou operátoři muset uchovávat údaje o komunikaci
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident republiky Václav Klaus ve středu podepsal zákon o přímé volbě prezidenta. Zákon už před dvěma týdny beze změn prošel Senátem.

Přímá volba prezidenta proběhne v České republice poprvé v historii v lednu 2013. Kandidáta na prezidenta může navrhnout 20 poslanců, 10 senátorů nebo také občan České republiky s peticí, která získá minimálně 50 tisíc podpisů.

Mezi nejsilnější kandidáty patří podle průzkumů veřejného mínění Miloš Zeman (SPOZ) a bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer, mluví se i o ekonomovi Janu Švejnarovi. V posledních dnech oznámili sbírání petičních podpisů i profesor DAMU a známý umělec Vladimír Franz a herečka a bývalá poslankyně Táňa Fišerová.

Prezident ve středu také schválil zákon o elektronických komunikacích, podle kterého budou mobilní operátoři a poskytovatelé internetového připojení po dobu půl roku muset ukládat údaje o komunikaci lidí.

Operátoři budou data na vyžádání poskytovat mimo jiné vyšetřovatelům. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho zákonná úprava stanovuje povinnost poskytovatelů zajistit dostatečné zabezpečení a ochranu údajů a obsahuje celou řadu kontrol a pojistek.

Operátoři by na požádání měli údaje poskytnout policii, státnímu zastupitelství nebo soudům v souvislosti s trestním řízením. Policisté by měli mít k datům přístup i v souvislosti s pátráním nebo odhalováním teroristických hrozeb.

Údaje si budou moci vyžádat i Bezpečnostní informační služba (BIS), Vojenské zpravodajství a Česká národní banka. Po uplynutí lhůty mají operátoři údaje zlikvidovat.

Požadované údaje budou muset operátoři chránit s ohledem na existující technické možnosti a na náklady potřebné k zajištění ochrany odpovídající možným rizikům. Novela současně operátorům přikazuje, že musí zajistit, aby neuchovávali obsah zpráv a nepředávali jej dál.

Operátoři budou staronové ustanovení respektovat. Náklady na provoz budou hradit oprávněné orgány.

 

Právě se děje

Další zprávy