Topolánek chce sestavit vládu, premiérem prý být nemusí

Petr Holub
31. 3. 2009 15:50
Politici dohodli volby na konec října, pokrok je i v jednáních o vládě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Scénář, co v následujících měsících čeká české občany, se začíná vybarvovat.

I když politici stále nastiňují několik možností, na ranní schůzce Jiřího Paroubka se zástupci vládní koalice už panovala shoda na základních obrysech.

Politici exkluzivně pro Aktuálně.cz potvrdili, že se v úterý ráno na tajné schůzce shodli na konání předčasných voleb na začátku října - nejlépe do 20. 10. 2009. Zajistí to ústavní zákon, který zkrátí volební období současné sněmovny a na kterém již zákonodárci začali pracovat.

"Předčasné volby jsou prioritou pro všechny," potvrdil výsledky dnešní schůzky předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Dohoda o společném postupu

Ještě před odesláním zákona do sněmovny podepíšou všichni čtyři dohodu o společném postupu. Zájem ODS podepsat dohodu tří stranických šéfů potvrdil i první místopředseda David Vodrážka.

"Předpokládám, že pokud přijdeme s uceleným řešením, pan prezident ho přijme," doplnil Paroubek.

Ten změnu ve vyjednávání označil za "noc a den", natolik se pozice stran posunuly. "Došlo k posunu, cílem je teď rychlé sestavení vlády nestranických odborníků. Na tom jsme se shodli," řekl.

Z koalice však jde jiná interpretace, než předložil veřejnosti lídr socialistů. 

"Koalice o žádné dohodě s ČSSD v tuto chvíli neví," řekl Aktuálně.cz ministr školství Ondřej Liška. "Vláda, kterou hledáme my, je ta, která bude mít mnohem silnější mandát než nějaký úřednický kabinet. Na tom dohoda není a zatím o tom jednáme."

ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte analýzu:
Nová vláda bude rychle. Když přijde oposmlouva II

"Hledáme vládu takovou, která by vedla zemi až do voleb," popsal výsledky jednání Přemysl Sobotka.

Další jednání by se měla uskutečnit dnes večer.

Mix-vláda

Vláda, jak ji líčí Jiří Paroubek, by měla být poskládaná z expertů, jejichž hlavním úkolem bude bojovat proti krizi. "Nová vláda musí být sestavena tak, aby obsahovala jednak odborníky a aby měla politickou podporu napříč stranami," upřesnil.

Tento scénář nepřímo potvrdil i premiér: "Hledáme průsečík toho, jak to může vzniknout. Je vůle k robustnějšímu řešení na nějakou letní překlenovací vládu," uvedl Mirek Topolánek.

Na odpolední tiskové konferenci dodal, že ODS trvá na tom, že sestavením kabinetu by měl být pověřen on, coby předseda nejsilnější strany. "Tato podmínka ale automaticky neznamená, že musí stanout v jeho čele," dodal. Taková vláda by se podle něj neměla opírat o podporu komunistů.

"Pokládali bychom to za popření polistopadového vývoje," prohlásil Topolánek.

Jména zatím politici drží pod pokličkou. "Jsme schopni jména do konce týdne říci panu prezidentovi a bude na něm, aby si nějaké vybral," odmítl konkrétní dotazy Paroubek.

Mirek Topolánek unaven z novinářů. Před pár minutami padla jeho vláda.
Mirek Topolánek unaven z novinářů. Před pár minutami padla jeho vláda. | Foto: Reuters
DOKUMENT:
Prohlášení ODS k průběhu jednání o řešení vládní krize

Jak dlouho? Týden, dva

Politici se v tuto chvíli tváří optimisticky a tvrdí, že by mohli během následujících pár dní jednání uzavřít. "Sociální demokracie má zájem na velmi rychlém řešení. Do konce tohoto týdne, včetně víkendu," řekl Jiří Paroubek.

O něco delší čas vidí šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. "Jednání by mohla skončit někdy závěrem příštího týdne," věří.

To ale neznamená, že konec politického vyjednávání přinese ihned novou vládu. ODS se nelíbí představa prezidenta Václava Klause, že se ministři vymění ještě během evropského předsednictví. Ale mít tento kabinet v demisi ještě tři měsíce, to zas nechce ani sociální demokracie. "Je vyloučeno, aby vláda Mirka Topolánka pokračovala delší dobu než několik týdnů," řekl Paroubek.

Občanští demokraté proto přišli se čtyřmi variantami, dokdy by měl současný kabinet vládnout. Ta nejdelší (označovaná jako maximální) počítá s vládnutím do předčasných voleb. Naopak ta nejkratší (minimalistická) do schválení protikrizových opatření parlamentem, tedy konce dubna.

Demise
Demise | Foto: Reuters
Čtěte také:
Klaus s vládou spěchá. Směšné, řekl na to Topolánek

Topolánek, Bursík, Čunek a Paroubek se nakonec shodli už jen na dalších termínech, kdy budou o nové vládě jednat. ODS stále odmítá žádost sociálních demokratů, aby z vlády okamžitě odešel ministr vnitra Ivan Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy