Zbavit se ministra Langera? Nesmysl, zní teď z ODS

Kateřina Eliášová
30. 3. 2009 19:35
Okamžitý odchod ministra vnitra z vlády požaduje ČSSD
Jednání vlády o demisi: Ivan Langer
Jednání vlády o demisi: Ivan Langer | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ODS stojí za ministrem vnitra Ivanem Langerem a radí svému předsedovi a premiérovi, aby nepřistoupil na podmínku Jiřího Paroubka zbavit se ho.

Šéf socialistů požaduje okamžitý odchod Ivana Langera z vlády, byť je ministr v demisi.

Tuto podmínku si klade jako výchozí bod pro jednání s Mirkem Topolánkem o tom, co se bude dít po pádu vlády. A naznačuje, co se může stát, když ji Topolánek nesplní.

"Tak, pak bychom byli rádi, aby ta vláda skončila rychle během dvou tří týdnů," řekl v neděli Paroubek. Ve svém blogu pak přidal i důvod, proč chce Langerův odchod.

"Ivan Langer je člověk, který přivedl policii do stavu naprostého rozkladu, kdy není šetřena závažná trestná činnost a kvalitní a zkušení policisté už odešli, anebo se k odchodu chystají," napsal Paroubek.

Obětovat Langera? Ne, říkají poslanci

Poslanci o Ivanu Langerovi

Měl by premiér Mirek Topolánek přistoupit na podmínku Jiřího Paroubka "zbavit se" Ivana Langera?

  • Aleš Rádl (středočeská ODS)
    Osobní msta stála za nesmyslným pádem této vlády a osobní mstou je i tento Paroubkův požadavek. Paroubek naletěl, kdyz tu vládu shazoval a teď si klade podmínky, ktere nejsou vůbec na místě. V pořadí priorit, které jsou ve hře, je tato podmínka bezvýznamná, takže není relevantní. Topolánek by na ni neměl brát zřetel.
  • Tomáš Dub (pražská ODS)
    Odvolávat odvolaného mi nedává žádný smysl. S ČSSD musíme jednat o skutečných  a základních potřebách země.
  • Jan Vidím (středočeská ODS)
    Jsem přesvědčený, že personální ultimáta jsou při politických negociacích nepřijatelná. Osobní antipatie by totiž zhatily patrně každé vyjednávání. Prostě lidsky: ne, neustoupit.
  • David Šeich (jihomoravská ODS)
    To musí rozhodnout výkonná rada a grémium ODS. Domnívám se, že jde o politickou dohodu dvou největších stran o řešení politické krize vyvolané nezodpovědným hlasováním ve sněmovně, nikoli o personální ultimáta.
  • Walter Bartoš (jihomoravská ODS)
    Ne, je to vydírání.
  • Petr Bratský (pražská ODS)
    Pan premiér musí vyjednávat, nemá mandát si jen nechat diktovat podmínky druhou stranou. 

Podle zjištění Aktuálně.cz politici z ODS považují podmínku Jiřího Paroubka za nesmyslnou. Ustoupit nechce ani premiér.

"Je přece naprosto absurdní, aby když všichni ministři, včetně premiéra, odcházejí a jsou vlastně na odchodu, aby byli tito ministři a premiér na odchodu ještě odvoláváni, mně to připadá jako protimluv," uvedl Topolánek.

Myslí si to i převážná většina oslovených politiků z ODS.

"Neměl by ustoupit. Ministr Langer je teď v demisi a vylučovat ho je holý nesmysl," myslí si například vyškovský poslanec za ODS Michael Hrbata.

"Obměna ministrů komplikuje české předsednictví," varuje ministr dopravy Petr Bendl.

První místopředseda ODS David Vodrážka upozorňuje na to, že není dobré klást si před začátkem jednání podmínky.

"Pak to chápu tak, že se Jiří Paroubek nechce dohodnout, když dopředu klade přes média ultimativní požadavky. Jeho cílem je pak podle všeho nedohoda," řekl Aktuálně.cz.

"Takovou podmínku si měl stanovit Jiří Paroubek před pádem vlády a upozornit na to, že pokud nebude splněna, pak pád vlády hrozí. Teď žádat odvolání Langera nemá význam," reagoval na turbulence v politice ex-hejtman z Vysočiny Miloš Vystrčil.

Pražský poslanec Marek Benda, připustil, že za určitých podmínek by bylo možné Langera obětovat.

"Ta podmínka je blbost, protože ve vládě v demisi nelze dělat změny. Pokud by to byla jediná podmínka tolerance nové vlády Mirka Topolánka do předčasných voleb, pak je to na zvážení," napsal v SMS zprávě poslanec.

Paroubek ovšem hovoří i o dalších jménech ministrů a taky prahne po konci nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké ve funkci. Klíčová je pro něj též dohoda nad receptem jak na ekonomickou krizi.

Právník: Je to nelogické, ale jde to

Odborník na ústavní právo Vladimír Balaš Aktuálně.cz řekl, že Paroubkova podmínka je splnitelná, byť podle něj nelogická.

"Odvolávat ministra v demisi není moc obvyklé, ale jde to, byť je to trochu nelogické," řekl Aktuálně.cz Balaš. Premiér může odchod svému ministrovi navrhnout, stejně tak může o uvolnění požádat sám Langer. Jeho úřad by pak do jmenování nové vlády musel vést jiný ministr.

Klausův deadline? Není

Topolánek má za sebou první jednání s Jiřím Paroubkem, další debaty je čekají. S dohodou musí spěchat, prezident požaduje rychlé řešení.

Termín, do kdy se mají politici dohodnout, ale nikdo nezná.

"Je v zájmu celé země, všech politických stran a občanů, aby byla v co nejkratší MOŽNÉ době nahrazena tato polovláda vládou s plnohodnotným mandátem. Není zde specifikováno datum," tlumočil Klausovo stanovisko jeho mluvčí Radim Ochvat.

"Snad mi dá pan prezident alespoň dny, když ne týdny. Snad to nebudou hodiny," posteskl si na tiskové konferenci po zasedání vlády v demisi Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy