Nová vláda bude rychle. Když přijde oposmlouva II

Petr Holub
31. 3. 2009 10:00
Pět scénářů dalšího vývoje podle Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Analýza - Necelý týden po pádu vlády je leccos jasné. Nový kabinet vznikne ještě během jara, předčasné volby budou na podzim.

Dohodu mezi ODS a ČSSD, kterou pro řešení krize doporučuje prezident, mohou zkomplikovat dvě okolnosti: počínající spor o setrvání ministra vnitra Ivana Langera ve vládě a případný konflikt o přesný termín voleb.

Připravili jsme pro vás scénář dalšího vývoje; projděte si pět základních možností, které nyní politici mají.

ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

1) Opoziční smlouva, rychlé volby

Topolánek a Paroubek upřesní termín podzimních voleb a shodnou se na jménech nových ministrů. Premiérem bude opět Topolánek. Langer ve vládě nebude. Do poloviny dubna přinesou řešení Klausovi.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Ilustrační snímek.
Ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

2) Opoziční smlouva, jiný premiér

Topolánek a Paroubek upřesní termín podzimních voleb a shodnou se na jménech nových ministrů. Premiérem nebude Topolánek, ale jiný občanský demokrat. Langer ve vládě nebude. Řešení Klaus dostane do konce dubna, až ODS vybere nového premiéra.

Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

3) Opoziční smlouva, pozdější volby

Topolánek a Paroubek se shodnou na jménech nových ministrů. Premiérem bude opět Topolánek. Langer ve vládě nebude. Do konce příštího týdne přinesou řešení Klausovi. Přetrvají spory o termínu předčasných voleb a nedohodne se na něm později ani sněmovna. Topolánkova třetí vláda přežije až do řádného volebního termínu na jaře 2010.

Foto: Reuters

4) Úřednická vláda, pozdější volby

Topolánek bude chtít udržet Langera ve vládě, ODS a ČSSD se tedy do poloviny dubna nedohodnou. Klaus proto vybere nového premiéra mezi ekonomy. Ten vymění naprostou většinu ministrů a nahradí je odborníky. V ODS vznikne křídlo, které vládu podpoří společně se sociálními demokraty. Spory ve sněmovně se vyostří a poslanci nestanoví termín nových voleb. Odbornická vláda přežije až do řádného volebního termínu na jaře 2010.

Volby 2006 - zapečetěná urna
Volby 2006 - zapečetěná urna | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

5) Úřednická vláda, rychlé volby

Topolánek bude chtít udržet Langera ve vládě, ODS a ČSSD se tedy do poloviny dubna nedohodnou. Klaus proto vybere nového premiéra mezi ekonomy. Ten vymění naprostou většinu ministrů a nahradí je odborníky. Vláda nezíská ve sněmovně většinu, strany se však dohodnou na termínu předčasných voleb letos na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy