Riceová: Jednat se bude i tom, jak platit za radar daně

Kateřina Eliášová
7. 7. 2008 17:15
Ve smlouvě SOFA zatím není dojednaná kapitola o daních

Praha - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která v úterý podepíše hlavní česko-americkou smlouvu o umístění radaru v Brdech, bude v Česku jednat i o smlouvě NATO-SOFA.

Ta upravuje konkrétní podmínky pobytu Američanů na našem území.

"Předpokládám, že se o NATO-SOFA smlouvě bude mluvit jak při setkání ministryně Riceové s premiérem Mirkem Topolánkem, tak i s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem," uvedl náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

"Jednání vyjednávacích týmů však, pokud je mi známo, naplánováno není," dodal.

Chybí doladit daně

NATO-SOFA smlouva zatím není hotová. Dojednaná není ještě poslední kapitola, která se týká daní.

"Zbývá dořešit, jakým způsobem se budou zdaňovat dodavatelé zboží a služeb pro radarovou základnu. V jiných státech u amerických zařízení platí režim, že zdanění není. Ovšem není to dogma a my na to máme jiný pohled," uvedl Andrej Čírtek z ministerstva obrany.

Foto: Reuters
Condoleezza Riceová v Praze:
Víme, co přijede podepsat Riceová. Podívejte se
Riceovou čeká v Praze podpis dohody i večeře s politiky
Riceová podepíše smlouvu, kterou poslanci nechtějí

Obě strany teď hledají řešení, které by bylo přijatelné jako pro Čechy, tak i pro Američany. "Není kam spěchat, hledáme řešení přijatelné pro širší politické spektrum," dodal Čírtek.

"My očekáváme, že Američani teď přijedou s konkrétními návrhy. V jaké podobě budou, nakolik to bude pro českou stranu přijatelné, to nemohu odhadnout," řekl Pojar.

Společně s Condoleezzou Riceovou přijede i šéfvyjednavač a náměstek pro zbrojní kontrolu a mezinárodní bezpečnost John C. Rood. Ten se "stará" o hlavní smlouvu, spadá pod něj i vyjednávání o NATO-SOFA smlouvě.

Jestli jejich návštěva může vyjednávání druhé smlouvy uspíšit, nedokázal Pojar říct.

Jednají experti, ministři jen podepíší

NATO-SOFA smlouvu vyjednávají za českou stranu týmy expertů z ministerstva financí, obrany a také zahraničí. Primárně ji má na starost resort obrany.

Při návštěvě Condoleezzy Riceové ale ministři Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová s ministryní jednat nebudou.

"Mé setkání s ministryní Riceovou není plánováno. Veškeré podklady má resort obrany a zahraničí, ti vyjednávají," uvedl ministr Kalousek.

"Není úkolem ministrů smlouvy vyjednat. Na to jsou expertní týmy. Ministryně Parkanová smlouvu "jen" podepíše," řekl Čírtek. Přesto nevyloučil, že neformálně si mohou tyto dvě političky na téma SOFA smlouvy promluvit.

Ratifikace smluv nejdřív na podzim

Vyjednávání o SOFA smlouvě začalo už loni v září. V tuto chvíli nedokáže nikdo odhadnout, kdy bude hotova a kdy ji budou mít ministři na stole.

K zákonodárcům by se ale obě smlouvy měly dostat společně. Zatímco pro hlavní smlouvu je v každé komoře Parlamentu třeba většina z přítomných poslanců a senátorů, pro NATO-SOFA je už třeba 101, respektive 41 hlasů.

V senátu by se schválením obou smluv neměl být problém. Ten se očekává v poslanecké sněmovně. Koalice nemá potřebnou většinu. Tři zelení poslanci budou proti, váhá lidovec Ludvík Hovorka.

Andrej Čírtek z ministertsva obrany připustil, že nejprve by mohly jít smlouvy k ratifikaci do senátu a poté do poslanecké sněmovny. U mezinárodních smluv je to podle něj možné.

 

Právě se děje

Další zprávy