Přímá volba má manuál. Poslanci jej ale chtějí doplnit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 3. 2012 11:18
Sněmovnou v 1. čtení prošel zákon, který definuje pravidla pro přímou volbu hlavy státu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci podle očekávání schválili v prvním čtení manuál pro konání přímé volby prezidenta.

Takzvaný "prováděcí zákon" definuje podmínky, za kterých se všelidové hlasování uskuteční.

O jeho finální podobě budou ještě debaty mezi koalicí a opoziční ČSSD.

Sociální demokraté se budou snažit do předlohy vložit například finanční limity pro kampaně, což však naráží na nejednotu ze strany vládní trojkoalice. 

Kompromis však bude nezbytný, protože sněmovna a Senát, v němž má opozice většinu, musí zákon schválit ve stejném znění.

Volba hlavy státu bude podle předlohy většinová a dvoukolová, tedy velmi podobná nynějším volbám do Senátu. Volebním okrskem však bude celá Česká republika.

Případné druhé kolo, kam postoupí dva nejlepší kandidáti z kola prvního, pokud v něm žádný nedosáhne nadpoloviční většiny, by se mělo uskutečnit dva týdny po kole prvním.

Kandidátní listinu bude moci podat nejméně 20 poslanců, nejméně deset senátorů nebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 lidmi. Vzorek podpisů bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Kromě limitů na kampaně budou sociální demokraté podle Jana Chvojky (ČSSD) prosazovat také stropy pro příspěvky sponzorů. Kandidát by měl zvítězit silou svých myšlenek a osobnosti, ne tím, kolik byl schopen získat peněz, uvedl poslanec.

Někteří koaliční poslanci se vyslovili proti limitům; požadavek je prý dán jen vysychajícími stranickými pokladnami. Smysl nemají ani podle předsedy Národních socialistů - LEV 21 Jiřího Paroubka.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se zase tázal, jaké náklady by se do kampaně započítávaly - například zda se budou za billboardy započítávat ceníkové, nebo skutečné zvýhodněné ceny. Otázka je podle něho i kolem sankcí.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) se ale o stropech debatovat bude. Problém prý je v tom, že na schválení zákona je poměrně málo času.

Předloha podle Chvojky obsahuje řadu nejasností; týkají se například toho, zda někdo může navrhnout sám sebe, nebo prý příliš krátké lhůty pro odvolání k soudu proti zamítnutí registrace. Nedostatky jsou v předloze i podle komunistů.

Norma navazuje na schválenou změnu ústavy, která přímou volbu prezidenta zavedla. Dosud hlavu státu volili na společné schůzi poslanci a senátoři. Obyvatelé by měli zvolit už příští rok nástupce Václava Klause.

 

Právě se děje

Další zprávy