Koalice couvá, boj o Hrad má být bez limitů. Finančních

Martina Machová Martina Machová, Jakub Novák
14. 3. 2012 11:01
Politici hledají cestu, jak a zda vůbec zavádět finanční stropy pro kandidáty na prezidenta
Přímou volbu prezidenta svorně schválily strany napříč Sněmovnou. Rozdělí je limity na kampaň?
Přímou volbu prezidenta svorně schválily strany napříč Sněmovnou. Rozdělí je limity na kampaň? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nedlouho poté, co se politici napříč stranami dokázali shodnout na přímé volbě prezidenta, komplikuje praktické zavedení této revoluční změny nový spor.

Strany zatím neumějí najít společnou řeč nad finančními limity prezidentské kampaně. Zatímco v koalici je otázka limitů sice žádoucí, ale ne zcela nezbytnou součástí příští přímé volby, opozice je opačného názoru.

Vládní strany se proto ve středu pokusí spory s opoziční ČSSD řešit při mimořádné společné schůzce.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) je nezbytné, aby prováděcí zákon k přímé volbě prošel oběma komorami parlamentu co nejrychleji - s limity, nebo i bez nich.

"Sejdeme se i s opozicí a budeme diskutovat o jejich návrzích. Musíme si ale uvědomit, jestli je reálné do tohoto zákona stihnout přijmout i otázku limitů na prezidentskou kampaň," řekla Peake Aktuálně.cz.

Podle ní je nutné probrat především další procedurální záležitosti, jako je dohled nad průběhem volby, kdo ho bude vykonávat, otázkou budou i případné sankce.

Je tedy možné, že tyto limity pro nadcházející volbu nebudou platit.

"Sama bych ale byla příznivcem toho, abychom to pro ty příští volby zavedly, a to stejně jako limity na kampaň politických stran," dodává Peake.

Pro druhou největší koaliční stranu TOP 09 je spíše než limity na kampaň důležité, aby byli občané o financování každého z kandidátů průběžně a online informováni.

"Toto je pro nás důležitější, než jestli limit bude takový nebo takový. V tom jsme schopní se přizpůsobit a dohodnout," říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

ČSSD: Limity i inspirace Obamou

Pro opozici jsou naopak limity na kampaň jedním z klíčových bodů. Tím druhým je pak podle Jeronýma Tejce (ČSSD) zvláštní transparentní účet, umožňující mimo jiné online zveřejňování dárců a výdajů.

Podle představ sociálních demokratů by se strop na kampaň měl pohybovat kolem 15 až 30 milionů korun.

Ve svých pozměňovacích návrzích pak bude žádat například to, aby byla vyloučena možnost sponzoringu od právnických osob. U fyzických osob by pak výše daru nesměla přesáhnout jeden milion.

Inspirováni prezidentskou kampaní Baracka Obamy by navíc sociální demokraté chtěli zavést systém motivující drobné dárce do výše kolem sta až dvou set korun - tyto dary by byly beze smluv, třeba jen formou SMS.

Schůzka zástupců koalice a opozice by měla proběhnout během středy, svolávat ji bude premiér Petr Nečas. Kdy a kde proběhne, to nikdo z námi oslovených politiků nevěděl.

 

Právě se děje

Další zprávy