Precedens Rath. Tady jsou odpovědi na klíčové otázky

Radek Nohl Radek Nohl
15. 5. 2012 17:00
Poslanec David Rath je již několik dní ve vazbě. Co se v jeho kauze bude dít dál
Středočeský hejtman David Rath se nechtěně zapsal do ústavní historie České republiky.
Středočeský hejtman David Rath se nechtěně zapsal do ústavní historie České republiky. | Foto: Jan Langer

Praha - Zatčení a obvinění poslance Davida Ratha, který je již několik dní v litoměřické vazební věznici, představuje v české politice zlom, který ji však paradoxně zároveň vrací do 90. let minulého století.

Vůbec poprvé v historii České republiky využila policie ustanovení Ústavy, které jí umožňuje zatknout zákonodárce, aniž by k tomu dostala souhlas jeho parlamentní komory. Policii se totiž podařilo Ratha přistihnout přímo při páchání trestného činu.

Způsob, jakým si Rath převzal peníze, o nichž se policie domnívá, že byly předmětem korupce, však upomíná na dvacet let starou praxi, kdy se úplatky předávaly v igelitových taškách na ulici.

Co je v tuto chvíli v případu Rathova zatčení jasné? Přečtěte si odpovědi na nejdůležitější otázky.

Proč byl David Rath zatčen?

Foto: Aktuálně.cz

Policie Ratha a další obviněné v případu podezírá ze spáchání několika trestných činů. V případě poslance Ratha jde o přijetí sedmimilionového úplatku. Ten měl dostat za rekonstrukci zámku Buštěhrad.

David Rath míří do vazby.
David Rath míří do vazby. | Foto: Vojtěch Marek

Úplatek si Rath převzal v krabici od vína. Od sám v prvním reakci vše odmítl. Podle jeho informací mělo být v krabici, kterou převzal, pouze víno.

Při domovních prohlídkách v souvislosti s kauzou pak kriminalisté podle neoficiálních informací médií našli další miliony korun, mimo jiné ve skrýši pod podlahou. Rath z litoměřické vazby, kam ho ústecký soud ve středu poslal, vzkázal, že je to fáma.

Podle informací deníku Insider však policisté chystají zatčeného poslance v dohledné době obvinit v dalších trestních kauzách.

Na základě čeho policie konala?

Foto: Aktuálně.cz

Rathův případ se začal odvíjet loni na podzim. Policie získala informace, že bývalý poslanec Petr Kott a ředitelka Oblastní nemocnice Kladno Kateřina Pancová chtějí "uloupnout" desítky milionů korun z plánované rekonstrukce buštěhradského zámku, na niž byly připravené peníze z fondů Evropské unie.

Kotta a Pancovou policie označuje za klíčové postavy, které celý plán vymyslely. Potřebovali však spojence na středočeském krajském úřadu, který by jim pomohl zakázku ve prospěch spřízněné firmy ovlivnit.

Zámek Buštěhrad.
Zámek Buštěhrad. | Foto: Ludvík Hradilek

Tímto spojencem se stal podle policie hejtman David Rath. Je podezřelý, že zajistil pro kraj nového projektanta, který zakázku nadhodnotil.

Ten původní trval na tom, že rekonstrukce v Buštěhradě nepřijde na víc než 160 milionů, nový projektant však zakázku hravě vyčíslil na více než 210 milionů.

Pak ale bylo ještě potřeba zařídit, aby krajští radní vybrali za vítěze zakázky společnost Konstruktiva Branko. Jinak řečeno: ušili výběrové řízení na míru právě této firmě.

Rada o zakázce rozhodla letos v březnu a policejní odposlechy zaznamenaly, že do měsíce od podpisu smlouvy se aktéři příběhu začnou dělit o svůj podíl. Po více než půl roku pak policie ukončila svou práci a zadržela osm osob.

Miliony nastrčené za víno? Podívejte se, rozdíl je malý:

O jaké peníze v případu jde?

Foto: Aktuálně.cz

Celková částka určená na úplatky za zmanipulovanou rekonstrukci zámku v Buštěhradě, kvůli níž sedí ve vazbě poslanec Rath, dosáhla podle policie 24 milionů korun.

Plán byl, že peníze dodá vítězná firma Konstruktiva Branko, část pak měla přidat také společnost FISA jako subdodavatel (zástupce obou těchto firem již policie také obvinila a soud poslal do vazby).

Policie míní, že jejich podíl z celé akce se ukryl rovněž do částky, o niž byla zakázka nadhodnocena.

První splátka z peněz, jež policie označuje za úplatek, činila 12 milionů a byla k dispozici právě toto pondělí, kdy policie spustila zatýkání. V domě Pancové, kam Rath vpodvečer přijel, hejtman podle kriminalistů převzal sedm milionů. Pět zůstalo na Pancovou a Kotta.

Jaký advokát Davida Ratha zastupuje?

Foto: Aktuálně.cz

Rath si jako svého obhájce vybral Adama Černého. A to přesto, že trestní právo určitě není jeho nejsilnější kvalifikací, protože dosud se etabloval především v obchodních případech.

Černý se pohybuje v advokacii poměrně krátkou dobu. Advokátem je teprve pět let a handicap v trestním právu klidně přiznává.

Foto: Petr Vyoral

"Když si hledáme klienty, tak je nehledáme v oblasti trestního práva. To ale neznamená,  že ho vůbec neděláme," říká Černý.

Ale pozor. Už v prvních dnech kauzy hodil advokát policii naprosto zřetelně rukavici - napřed nechal svého klienta oznámit do éteru, že peníze označené policii za úplatek, mu byly podstrčeny do krabice s láhvemi vína.

A poté sám Černý využil publicity a přidal, že krabice byla zavřená a že se po zatčení a před otevřením ztratila jeho klientovi z dohledu.

Ač není jeho kariéra dlouhá, třiatřicetiletý advokát Černý už zastupoval některé významné klienty.  V současné době to je například společnost Bestsport (provozuje vysočanskou O2 arenu) v kauze uznání miliardové pohledávky za Sazkou.

Co bude s Rathem dál po právní stránce?

Foto: Aktuálně.cz

Ústecký soudce poslal Davida Ratha již ve středu do vazby. O tom, zda bude politik ČSSD dále stíhán pro spáchání trestných činů, z nichž ho policie podezírá, však musí rozhodnout sněmovna. Podle Ústavy o tom musí hlasovat na nejbližší schůzi, k níž by se měli poslanci sejít pravděpodobně 5. června.

Očekává se, že pokud se v postupu policie neobjeví zásadní problém, poslanci Ratha k trestnímu stíhání vydají. V takovém případě na něj čeká soud, který bude posuzovat, jak věrohodné je obvinění policie. Kdyby ho sněmovna nevydala, bylo by Rathovo trestní stíhání v této věci navždy vyloučeno.

Rathův advokát Adam Černý však Aktuálně.cz řekl, že oficiálně požádali o to, aby se mohl jeho klient účastnit jednání sněmovny. "Zatím tomu nebylo vyhověno. Brání nám ve výkonu mandátu," řekl Černý. 

Národ se baví kauzou Davida Ratha, podívejte se:

Kdo jsou další klíčoví obvinění v kauze?

Foto: Aktuálně.cz

Petr Kott je Rathovým spolupracovníkem. Původem lékař ze severočeských Doks, poté poslanec ODS, za niž po volbách roku 2002 také působil ve sněmovně.

Konce volebního období se v jejích řadách však už nedočkal, protože po skandálních problémech s alkoholem, kdy kvůli opilosti vynechal několik zásadních hlasování, přešel na stranu tehdy vládní koalice v čele s ČSSD.

Ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a hejtman David Rath na slavnostním otevření Domova seniorů a lůžek následné péče v areálu kladenské nemocnice v dubnu 2012.
Ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a hejtman David Rath na slavnostním otevření Domova seniorů a lůžek následné péče v areálu kladenské nemocnice v dubnu 2012. | Foto: Středočeský kraj

Když se v ní stal Rath ministrem zdravotnictví a když Kott pomohl prosadit některé zákony (například o neziskových nemocnicích), našlo se pro krachujícího politika místo v čele středočeské filiálky VZP.

Obviněna byla i dlouholetá blízká Rathova spolupracovnice Kateřina Pancová. Už v 90. letech byla v představenstvu Lékařského odborového klubu, jehož byl Rath zakladatelem a který mu pomohl k politické kariéře.

S Rathem nejprve pracovala na interně v Motole a po jeho nástupu k moci ve Středočeském kraji byla jmenována ředitelkou Oblastní nemocnice Kladno, jejímž vlastníkem je kraj. Kvůli obvinění pozastavilo vedení ČSSD Kottovi i Pancové členství ve straně.

Mezi obviněnými jsou podle dostupných informací také Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko, Martin Jireš ze společnosti PURO-KLIMA, šéfka společnosti ML Compet Lucia Novanská, jejíž firma vybírala vítěze tendru, a ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová.

Co říkáte na kauzu poslance Davida Ratha? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy