Podpisy na prezidentských peticích nikdo neprověří

Tereza Krobová Tereza Krobová
12. 8. 2012 19:10
Mezi povinnými údaji, které bude ministerstvo kontrolovat, je jméno, adresa a věk
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo vnitra nebude ověřovat, zda lidé podepsaní v petici prezidentských kandidátů skutečně vědí, že je podporují.

Údaje, které ministerstvo může kontrolovat, jsou totiž uvedené v zákoně o volbě prezidenta republiky a právě souhlas mezi nimi chybí.

Úředníci tak nebudou souhlas kontrolovat ani pomocí podpisu, který patří mezi povinné údaje, ani například telefonicky nebo ústně.

Prověřovat se tak bude jen jméno, datum narození a adresa. Společně s podpisem se navíc nic jiného ani vyplňovat nebude, rodné číslo, číslo občanského průkazu nebo telefon tak není potřeba.

"Skutečnost, zda je někdo vědomě petentem, nebude prověřována. Občané se následně mohou domáhat ochrany ve věci volby prezidenta u Nejvyššího správního soudu," řekl online deníku Aktuálně.cz Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Zatím chybí právní úprava

Nejvyšší správní soud však o tom, že by měl takové stížnosti řešit, neví. Zatím totiž neexistuje žádná právní úprava.

"Dá se ale předpokládat, že to bude náš úkol," řekl serveru Aktuálně.cz Pavel Trna z tiskového oddělení Nejvyššího správního soudu.

V případně volebních petic, tedy takových, jejichž podpis může něco změnit, pak soud rozhoduje, zda byly volby platné. "Stačí návrh jednoho jediného člověka, který se cítí poškozený, a my takové volby prověříme," dodává Trna.

Jestliže pak bude zjištěno závažné pochybení, mohou být volby zrušeny. "V případě voleb si ale netroufám tvrdit, kdy se k něčemu takovému přistoupí," doplnil.

Možnost ověření petic již dříve kritizoval i předseda opozičních poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Ohrožení voleb ale podle něj nehrozí.

"To by pak ale byly ohrožené i jiné volby, protože řada stran vzniká na základě petic. Fakticky to ale nebude mít dopad, protože relevantní kandidáty budou nominovat poslanci a senátoři, takže tam zpochybnění podpisů odpadne," řekl serveru Aktuálně.cz.

Kontrolovat budou i brigádníci

Ministerstvo vnitra se na lednovou přímou volbu prezidenta připravuje, v nejbližší době by měl být znám celý harmonogram a především i další podrobnosti o peticích.

Kandidát, kterého nepodpoří Poslanecká sněmovna, musí posbírat nejméně 50 000 hlasů a ministerstvo vnitra pak podpisy namátkově zkontroluje.

K tomu ministerstvo využije svoje zaměstnance, přijme i brigádníky.

Kontrola by to měla být skutečně náhodná, ačkoli zatím stále není jasné, jakým způsobem budou jména vybrána a zda ji provede počítač nebo člověk.

V každém případě se však z podpisů vybere náhodný vzorek 8500 podpisů, ve kterých se budou odhalovat chyby.

"Kontroluje se úplnost údajů i jejich správnost. V případě, že některý zákonem požadovaný údaj bude chybět, bude neúplný či nesprávný, nebude občan do celkového počtu petentů započítán," dodal Řepka.

K tomu má ministerstvo k dispozici informační systém evidence obyvatel a základní registr obyvatel.

Kandidáti budou známi do konce roku

Pokud u více než 3 procent těchto hlasů bude nalezena jakákoli chyba, vybere se další, stejně velký vzorek. V případě, že i v něm chyby přesáhnou 3 procenta, odečte se od celkového počtu hlasů počet lidí, který bude procentuálně odpovídat tzv. průměru chybovosti v obou vybraných vzorcích.

A pokud po takovém odečtu bude kandidátovi do nutných 50 000 hlasů něco chybět, může být jeho kandidatura zrušena.

Šibeniční termín pro zasílání vyplněných petic byl stanoven na 66 dní před prvním kolem volby. 49 dní před volbami by pak měl být znám seznam těch kandidátů, kteří kontrolou "svých" petic prošli.

Do konce roku bychom tak měli znát všechny adepty, mezi kterými si budeme vybírat.

Prezidentem chtějí být desítky lidí 

První kolo voleb by se podle senátora Milana Štěcha mělo konat 11. a 12 ledna, případně o týden později. Druhé kolo volby, do kterého by postoupili dva finalisté, se uskuteční až za dva týdny poté.

Do kampaně budou moci prezidentští adepti vložit celkem nejvýše 50 milionů korun, zdarma budou mít vyhrazený prostor v České televizi a v Českém rozhlase.

O prezidentské křeslo se v současnosti ucházejí již desítky lidí. Největším favoritem je stále bývalý premiér Jan Fischer, vysokou podporu má podle průzkumů i Miloš Zeman nebo ekonom Jan Švejnar, který svou kandidaturu ovšem stále zvažuje.

Mezi další "politické" kandidáty patří i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo Jana Bobošíková.

Objevují se však i uchazeči mimo politický svět. Minulý týden potvrdila zájem o post prezidenta advokátka Klára Samková nebo malíř a skladatel Vladimír Franz, jehož na Facebooku podporuje již 13 000 fanoušků. Ve čtvrtek potvrdil svou kandidaturu i sochař a esoterik Emil Adamec.

 

Právě se děje

Další zprávy