Ministr: Soud s Tymošenkovou není dle evropských mravů

Tereza Šídlová
11. 8. 2011 19:40
Schwarzenbergova kritika přichází v době, kdy se do Kyjeva chystá po průtazích nový ambasador
Ministr zahraničí a místopředseda vlády Schwarzenberg.
Ministr zahraničí a místopředseda vlády Schwarzenberg. | Foto: Jan Langer

Praha - Po roce a půl čekání a průtazích způsobených diplomatickou roztržkou mezi Prahou a Kyjevem bude mít Česko velvyslance na Ukrajině.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg do země vysílá ředitele odboru bezpečnostní politiky svého úřadu, Ivana Počucha. Ambasádu začne podle mluvčího ministerstva Víta Koláře řídit v úterý 23. srpna.

Diplomatické příměří ale není stoprocentní. Společně s novým ambasadorem posílá Schwarzenberg do Kyjeva kritický vzkaz kvůli průběhu soudu s expremiérkou země Julijí Tymošenkovou.

Ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že v pozadí procesu je patrný záměr vyřadit z politického boje nejschopnějšího vůdce, respektive vůdkyni opozice. Kyjev vyzývá, aby soud proběhl podle "evropských mravů".

Napětí mezo Českem a Ukrajinou přitom způsobilo stíhání právě jednoho z ministrů bývalé vlády Tymošenkové, Bohdana Danylyšyna. Ten začátkem letošního roku dostal v Česku politický azyl.

Asi se něco najde

"Soud s Julijí Tymošenkovou je velmi politicky ovlivněn," řekl Schwarzenberg pro Aktuálně.cz.

Česká republika právě předsedá uskupení Visegrádské čtyřky, které se na ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče obrátilo s prohlášením, že považuje rozhodnutí soudu o vazbě pro Juliji Tymošenkovou za neadekvátní.

Expremiérka čelí žalobě za poškození státu při podpisu smlouvy o nákupu ruského zemního plynu v roce 2009. Zatčena byla minulý pátek za údajné pohrdání soudem.

"Komplikované je to v tom, že obchodní a politické mravy na Ukrajině nejsou na výši všeobecně, což je bohužel pravda a asi se něco (na Tymošenkovou) najde. Ale z toho, jak je to děláno, jak se úřady chovají k demonstrantům, jak podle všech pozorovatelů proces probíhá, máme velké obavy," vysvětluje dále český vicepremiér.

Jaké kroky by měla Ukrajina podle českého šéfdiplomata podniknout?  "Řekněme, že po krátké době by mohl proces pokračovat s Tymošenkovou na svobodě. A průběh procesu by se přiblížil evropským mravům spíš než způsobům, které panovaly před třiceti lety," řekl Schwarzenberg.

Cesta zpátky

Tymošenková u soudu.
Tymošenková u soudu. | Foto: Reuters

Ministr dále upozorňuje na to, že Ukrajina nabírá směr vzdalující se zemím Evropské unie.

"Na Ukrajině byly provedeny ústavní změny směřující zpátky k prezidentskému systému. A teď se očividně nejschopnější a nejvýznamnější vůdce či vůdkyně opozice takto vyřadí z politického boje, to nesvědčí o ničem dobrém," dodal Schwarzenberg.

Kvůli Tymošenkové se na svůj protějšek obrátil i český prezident Václav Klaus. V opatrném dopise Janukovyče požádal, aby ho ujistil o tom, že proti expremiérce není veden politický proces.

"Nemám důvod nedůvěřovat nestrannosti ukrajinské justice a nezávislosti soudů. Chci si ale být jist," napsal do Kyjeva Klaus.

Danylyšynův stín

Česko-ukrajinské vztahy v poslední době procházely turbulentním obdobím. Napětí se naplno projevilo, když Česko udělilo azyl Danylyšynovi. Nejasnosti provázejí i jeho zadržení v Praze před ukrajinskou ambasádou.

Jen den na to, kdy Danylyšyn ohlásil v Praze vznik svého občanského sdružení, které má podporovat proevropské směřování Ukrajiny, a v době, kdy byl ministr Schwarzenberg na návštěvě Gruzie, která má velké spory s Ruskem, vyhostil Kyjev s veškerou pompou dva vojenské pracovníky české ambasády. Špionáž měla dokazovat i videa, která ukrajinské úřady  
vystavily na internetový kanál YouTube.

Česko pak následně vykázalo z Prahy také dva ukrajinské diplomaty. Vzájemné naschvály, mezi něž se řadilo i oddalování schválení nového velvyslance i dalších českých diplomatů, měly skončit právě potvrzením Počucha. Česká ambasáda v Kyjevě je neobsazená rok a půl.

 

Právě se děje

Další zprávy