Čunek píše bratrům a sestrám: Útočí na nás, semkněme se

Martina Macková
7. 1. 2008 20:04
Předseda lidovců napsal spolustraníkům
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda lidovců napsal novoroční projev, pro spolustraníky. Jiří Čunek v něm vybízí: Musíme udělat změny.

Svůj text uveřejnil na oficiálních webových stránkách KDU-ČSL.

Lidovce změny skutečně čekají a nahlas se mluví už i o tom, že možná změní samotného předsedu Jiřího Čunka. Ten v dopise na plánovaný dubnový sjezd KDU-ČSL také odkazuje. Ovšem kvůli programu.

Čunek ale také připouští, že nejednotná strana musí v koalici přistupovat na kompromisy, které nechce. A svoje kauzy - obvinění z korupce a problém se sociálními dávkami, vysvětlil jako útok na "stabilní" stranu.

"Nejsem prvním předsedou KDU-ČSL, který je pomlouván a veřejně dehonestován. Soustředěné mediální útoky, které prostřednictvím mé osoby vloni pronásledovaly celou stranu, jsou důkazem, že existují síly a osoby, které vynakládají nemalé úsilí na to, aby znemožnily další působení KDU-ČSL jako samostatné a suverénní strany na české politické scéně," napsal Čunek. 

Celý novoroční dopis můžete číst ZDE

Postavme se hrdě na odpor

Podle něj má strana nedostatek témat, která by oslovila voliče, a málo ukazuje své odborníky. A to jí škodí. 

"Hledím ke sjezdu s velkým očekáváním a nadějí. Pokud chceme v budoucnu uspět na nelítostném politickém kolbišti, je třeba si tento stav otevřeně přiznat a urychleně zapracovat na zásadních změnách," míní předseda Čunek. 

Zároveň ale vyzývá, aby se lidovci více semkli. Za útoky na sebe a svojí kauzou vidí jako terč KDU-ČSL.

A vyzývá stranu k odvaze. "Je na nás, zda se dokážeme těmto snahám postavit na odpor hrdě a se vztyčenou hlavou. K prosazení dobra je vždy třeba nemalé odvahy!" 

Cena za nejednotu? Kompromisy

Jaký by tedy měl být podle Čunka letošní lidovecký rok? Mohl by být úspěšný, za dvou podmínek.  

Když strana prokáže věcnost a hlavně jednotu.

Lidovci už několikrát prokázali, že ve straně proti sobě stojí dva názorové proudy a ani za vedení Čunka se mnoho nezměnilo. Důkazem je i volba prezidenta.

Čunek musel přiznat, že strana se na kandidátovi není schopná shodnout, protože polovina zákonodárců chce volit Klause, a polovina Švejnara.

1. listopadu 2007: Jiří Čunek oznamuje svoji demisi. Přihlížejí Mirek Topolánek a Martin Bursík. Křeslo ministra pro místní rozvoj opustil 7. listopadu 2007.
1. listopadu 2007: Jiří Čunek oznamuje svoji demisi. Přihlížejí Mirek Topolánek a Martin Bursík. Křeslo ministra pro místní rozvoj opustil 7. listopadu 2007. | Foto: Ondřej Besperát

K jednotě ale straníky jasně vyzval.

"Není však možné, abychom svou veřejně deklarovanou názorovou roztříštěností a nejednotou nahrávali svým politickým konkurentům a oslabovali tak své vlastní pozice! Cena za takové chování, byť jde mnohdy jen o neopatrnost či malou prozřetelnost, je příliš vysoká," varuje.

Čunek v dopise také varuje před problémy v koalici. Podle něj by je lidovci neměli, právě kdyby jednali jednotně. Jinak se stávají "nevěrohodnými." 

"To logicky zeslabuje naše vyjednávací pozice a v jednáních v koalici jsme tak nuceni přistupovat na stále větší kompromisy. Ty jsou pro naše voliče občas jen těžko pochopitelné a přijatelné," připustil.

Odborné diskuse by ve straně pak měly mít přednost před personálními půtkami.

"Bude to sice vyžadovat tvrdou práci každého z nás na sobě samých, bez ní se však dopředu nepohneme. Je načase, abychom v diskuzích upřednostňovali před personálními otázkami věcnou diskusi s využitím objektivních a fundovaných argumentů," nabádá předseda.

 

Právě se děje

Další zprávy