Bursík: Čunkův návrat může zrušit koalici

Petr Holub
6. 12. 2007 19:43
KDU-ČSL vytváří tlak na ODS a na nás, říká šéf Zelených
Předseda Strany zelených - Martin Bursík na tiskové konferenci. Za ním po jeho pravici Kateřina Jacques a vlevo čerstvě nominovaný ministr školství - Ondřej Liška.
Předseda Strany zelených - Martin Bursík na tiskové konferenci. Za ním po jeho pravici Kateřina Jacques a vlevo čerstvě nominovaný ministr školství - Ondřej Liška. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek se vrátí s podporou své strany do vlády, jenže co bude pak? Zřejmě odstoupí jeden, dva nebo všichni čtyři ministři za Stranu zelených. Případně Zelení rovnou opustí vládní koalici.

Jaký je postoj Zelených a co se dá čekat v nejbližších dnech, vysvětlil vicepremiér a šéf Zelených Martin Bursík v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Je to tak, že chceme udělat všechno pro to, aby tahle krizová situace vůbec nenastala. Návrat Jiřího Čunka není jen jeho osobním rozhodnutím či posouzením, jestli už má zpátky důvěru. Není to ani rozhodnutí orgánů KDU-ČSL, ale jedná se o důvěryhodnost vlády jako celku," zdůraznil.

A: A když premiér Topolánek přece jen Jiřího Čunka jmenuje ministrem?
Pevně věřím a na devadesát procent si myslím, že ta situace nenastane, že se nám všem koaličním partnerům podaří vidět ten problém z pohledu vlády a nikoli z pohledu Jiřího Čunka a KDU-ČSL.

Jiří Čunek by se chtěl vrátit do vlády. Doporučilo mu to předsednictvo KDU-ČSL.
Jiří Čunek by se chtěl vrátit do vlády. Doporučilo mu to předsednictvo KDU-ČSL. | Foto: Ondřej Besperát

Ale otevřeně říkám, že v momentě, kdy by se těch deset procent pravděpodobnosti naplnilo a Jiří Čunek by se do vlády vrátil, tak jedna z velmi vážných otázek bude odchod Zelených z vlády.

Tím jen upozorňuji na vážnost situace. Důvěryhodnost vlády by velmi utrpěla a pak by bylo velmi obtížné prosazovat vládní program i reformní kroky.

Nechci dávat ultimátum a říkat, že my všichni čtyři ministři jsme se shodli na rezignaci, protože pak by nebylo prakticky o čem jednat.

A: Počítáte najisto, že se o Čunkově návratu ještě bude mluvit na úrovni koalice?
Určitě. Vůbec jsme nebyli informováni, že KDU bude o něčem takovém jednat; notabene v den, kdy se jednalo o nedůvěře vládě. Bylo to hodně nešťastně zvolené datum. Viděli jsme, jak sociální demokraté najednou ožili, jak najednou mají zpátky energii. Musíme to pečlivě posoudit v koaliční trojce. Nejsme v situaci, abychom mohli dělat nějaké chyby.

Zelení, teď právě rozhorčení
Zelení, teď právě rozhorčení | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: Přistoupili byste na variantu, podle které by se Čunek podmíněně vrátil na tři, nebo čtyři měsíce, a pak by následoval volební sjezd lidovců, který by ho potvrdil či nepotvrdil ve stranické i vládní funkci?
Nemůžeme vládu zatěžovat vnitřními tématy KDU-ČSL - to jsou nesrozumitelné věci. Je potřeba, aby lidovci sami našli schůdné řešení. Optimální by bylo, kdyby se interně rozhodli, že nominují někoho, kdo tento problém nevytváří. Tím by Jiří Čunek dostal čas, aby opět získal důvěru veřejnosti.

A: Podle vás se předseda lidovců ještě může vrátit do vládních funkcí?

Nezpochybňujeme, že politik má právo vrátit se do politiky,  když objasní záležitosti, kvůli kterým rezignoval, a získat tak zpátky důvěru veřejnosti. Ale je třeba to skutečně odpracovat - a to se zatím nestalo. Vždyť to je, jak se říká u šachových partií, bleskovka! Ani jsme se nenadechli a najednou je tady Jiří Čunek zpátky a očištěn.

Karel Schwarzenberg v této souvislosti jednou mluvil o operativním navrácení panenství, ale tak to přece nejde. Bude potřeba si sednout, hledat jiná řešení a také něco odpracovat i na opětném získání důvěry mezi koaličními partnery.

Dnes KDU-ČSL vytváří tlak na ODS a Zelené, my vytváříme protitlak a bráníme se. Nemůžeme prostě rozhodit ruce a říct: Tak dobrá, tak nám ho sem pošlete a my si s ním nějak poradíme.

Hlavní část rozhovoru s Martinem Bursíkem přinese Aktuálně.cz v pátek. Předseda Strany zelených vysvětlí svůj postoj k dálnicím i k rebelii poslankyně Věry Jakubkové, která odmítla hlasovat pro státní rozpočet.
 

 

 

Právě se děje

Další zprávy