reklama
 
 

Politici mohli smrtící alkohol zastavit. Neudělali to

11. 9. 2012 6:30
Za dva roky k velkému posunu v ochraně lidí před pančovaným alkoholem nedošlo

Praha - Málokdy bývá varování před nastupujícím problémem důraznější, než tomu bylo v případě padělání alkoholu v Česku.

Úřady i policie dostaly už před delší dobou do rukou informace, které mohly učinit přítrž miliardovým daňovým únikům i značné části otrav z pančovaného alkoholu.

Aktuálně.cz zveřejnilo před dvěma lety tajnou zprávu popisující celý důkladný systém padělání alkoholu v Česku.

A výsledek? Padělání od té doby pokračuje v téměř nezměněné míře a stálo životy i peníze.

Na případu se odrazila laxnost politiků i nevhodně nastavené úspory ve státní správě.

Zmiňovaný dokument byl výsledkem práce soukromých detektivů, které najaly velké likérky. Ukázal, že celý problém představuje pro kontrolní orgány příliš velké sousto.

Na co se čeká?

Novela zákona o spotřebních daních by měla zamezit rozvážení alkoholu například v padesátilitrových barelech a omezit podobnou činnost na šestilitrové kanystry.

"V současném zákoně sice něco takového už je, ale právníci těchto lidí v tom přesto našli způsob, jak si s tím poradit. Současné znění zákona totiž netvrdí, že by se alkohol v baleních větších než šest litrů nesměl prodávat," ukazuje na jednu z kliček některých prodejců Steiner a dodává, že oni by byli ještě pro další redukci tohoto množství na maximálně třílitrové nádoby.

"Za současného stavu potom prodejci alkohol v hospodě nebo restauraci rozlijí do padesáti otevřených lahví s porušenými kolky - a i to by se mělo změnit, novela zákona o povinném značení lihu by zavedla zákaz mít více otevřených lahví najednou," dodává Steiner.

Od té doby stát sice dosáhl částečných pokroků, ani zdaleka se mu však nepodařilo obchod s padělaným alkoholem zasáhnout.

Kdo je na vině?

Vinu na tom nese zejména laxní přístup českých zákonodárců, na což upozorňuje například Vladimír Steiner z Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.

"Připravují se tři novely zákonů, takže něco se zlepšuje, ale jde to pomalu," stěžuje si a za příklad dává novelu zákona o ochraně před návykovými látkami.

Podle ní by už alkohol nebylo možné prodávat na tržnici nebo ve stáncích.

Tento návrh by měl jít během dvou až čtyř týdnů do vnitřního připomínkového řízení. "Byl plán, aby to platilo od druhé půlky roku 2013 nebo od začátku roku 2014," řekl k tomu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Otázka priorit

"Neustále se to odsouvá, poslanci to necítí jako prioritu a berou to za nepříliš důležité. Možná za tím stojí o lobbing, ale o tom nebudu spekulovat," dodává k tomu Steiner.

Podobně se vlečou i novely zákonů o spotřebních daních a o povinném značení lihu. Prvně zmíněný předpis jde teprve do druhého čtení ve sněmovně, v případě druhého se podle Steinera počítá s platností od července příštího roku.

Následky průtahů mohou být tragické, jak ukázaly otravy lidí methanolem z posledních dnů.

O pět procent méně padělaného alkoholu - a dál nic?

Zpráva soukromých detektivů odhadovala, že z černého trhu pochází dvacet až pětadvacet procent veškerého alkoholu. O tom, že jde téměř o polovinu, pro Aktuálně.cz vypovídali samotní aktéři podvodů.

Na konci roku 2010 se odhadovalo, že se situace zlepšila asi o pět procent. A od té doby už k žádnému posunu nedošlo.

"Odhadujeme, že se jedná o patnáct až dvacet procent," říká Steiner a dodává, že by se tomu dalo předcházet lepší kontrolou.

Odpověď státní správy vyznívá poměrně jasně - celníci stále disponují stejným množstvím lidí, prostředků i pravomocemi jako dříve.

"S ohledem na finanční krizi máme určité množství prostředků, se kterými musíme pracovat," říká tisková mluvčí Generálního ředitelství cel a Celního ředitelství Praha Martina Kaňková.

Úspory na nesprávných místech?

"Daří se nám odhalovat více případů, kontroly jsou důraznější, ale nedokážeme postihnout všechno. Počet lidí na kontroly je za poslední léta víceméně stejný," říká dále Kaňková s tím, že ani nedošlo k úpravě legislativy ve prospěch celníků.

Z výsledků statistiky zajištěných lihovin však vyplývá, že pokud se celníkům nepodaří v druhé polovině roku "zabrat", nepodaří se jim zajistit ani tolik lihovin jako v minulém roce.

Jedním z návrhů Unie výrobců a dovozců lihovin ČR bylo také například zavedení stálého dozoru, kdy by celníci dozorovali přímo v lihovarech.

"Netuším, jestli bychom to personálně pokryli, v současném stavu asi ne, muselo by dojít ke změně v počtu přidělených pracovních míst," dodává Kaňková.

autor: Jakub Novák | 11. 9. 2012 6:30

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama