Vítězem festivalu Mezipatra je švýcarské drama Rosie

Kultura Kultura
15. 11. 2013 19:30
Film Rosie promítne také brněnská část festivalu Mezipatra
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hlavní cenu Queer filmového festivalu Mezipatra získal švýcarský snímek Rosie režiséra Marcela Gislera.

Pro třiapadesátiletého Gislera, který je docentem na Německé filmové a televizní akademii v Berlíně, je Rosie prvním celovečerním snímkem po čtrnácti letech tvůrčí odmlky. Získal s Rosie už diváckou cenu za nejlepší hraný film na festivalu gay a lesbických filmů Pink Apple v Curychu a představitelka hlavní roli Sibylle Brunner Švýcarskou filmovou cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Švýcarské drama vybrala tříčlenná hlavní porota Mezipater ve složení Vladivojna La Chia, Lukáš Houdek a Cóilín O'Connor z devíti snímků Hlavní soutěže celovečerních filmů.

Film Rosie vypráví o čtyřicetiletém spisovateli Lorenzovi, který prochází tvůrčí krizí a ani osvědčené sbírání inspirace v berlínských darkroomech nepomáhá.  Zabrat mu dává i neutěšený osobní život. Jednoho dne je ale konfrontovaný s nutnou péčí o svou matku, poťouchlou důchodkyní Rosie, kterou život ve společnosti vína a cigaret dovedl až k mrtvici.

Po příjezdu na švýcarský venkov Lorenz ale místo schlíplé stařenky najde velice živelnou dámu v letech, která se ze všech sil snaží překonávat zákazy lékařů a s humorem sobě vlastním terorizuje okolí. I když není úplně zřejmé, kdo se stará o koho, matka se synem se postupně sbližují. Rosiin stav se zlepšuje a i Lorenz získává novou chuť do života, zvláště za pomoci svého mladého fanouška, který se shodou okolností objevil ve vsi.

Filmový festival Mezipatra pokračuje po pražské části do 20. listopadu v Brně, kde uvede vítězný snímek v neděli 17. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy