Stříbrná neděle je tu. Rozjímání nahradila honička

ČTK Domácí ČTK, Domácí
15. 12. 2013 7:40
O adventu by lidé měli kolem sebe šířit naději a radost. Většinou však shánějí dárky.
O adventu by lidé měli kolem sebe šířit naději a radost. Většinou však shánějí dárky.
O adventu by lidé měli kolem sebe šířit naději a radost. Většinou však shánějí dárky. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Nastala stříbrná neděle, která lidem připomíná, že se víc přiblížily Vánoce. Křesťanům nastala třetí adventní neděle, je čas zapálit třetí svíčku na adventních věncích.

Advent je původně dobou tichého rozjímání a nadějí, v dnešní době však bývá spíš časem předvánoční honičky, pečení cukroví a shánění dárků.

Advent, který začal předminulou neděli, je liturgické období očekávání příchodu Ježíše Krista, přípravou na vánoční svátky a na oslavu jeho narození. Je časem velkého očekávání a nadějí, že Bůh splnil své sliby dané už starozákonním věřícím a poslal Ježíše na svět.

O adventu by si lidé měli dát do pořádku své svědomí ve vztahu k Bohu i k druhým lidem a šířit kolem sebe naději a radost. Dříve se dodržoval půst.

Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrému večeru. Slovo advent pochází z latinského slova adventus - příchod.

Historie adventu sahá až do 5. století do Itálie. Zde byl advent chápán jako doba přípravy na oslavy příchodu Ježíše. V prvních staletích se na Západě slavil také různý počet adventních nedělí, a to mezi čtyřmi až šesti.

 

Právě se děje

Další zprávy