Dominik Lang zboural zdi českobudějovické galerie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 11. 9. 2013 18:59
Jeden z favoritů Ceny Jindřicha Chalupeckého vystavuje v Českých Budějovicích.
Dominik Lang je ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého už potřetí. Podle poroty je jedním z nejzajímavějších mladých umělců v České republice i na mezinárodní scéně. Ve svých instalacích uvažuje nad modernistickou tradicí a kombinuje ji se současnými způsoby prezentace.
Dominik Lang je ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého už potřetí. Podle poroty je jedním z nejzajímavějších mladých umělců v České republice i na mezinárodní scéně. Ve svých instalacích uvažuje nad modernistickou tradicí a kombinuje ji se současnými způsoby prezentace. | Foto: CJCH

České Budějovice - Dominik Lang, jeden z největších letošních adeptů na Cenu Jindřicha Chalupeckého (CJCH) vystavuje svá díla v Českých Budějovicích.

Výtvarník, který se ve své tvorbě zaměřuje i na prostorové souvislosti, propojil svou prezentaci pro CJCH nazvanou Zeď se zahájením vlastní výstavy, kterou pojmenoval Procházení zdí v českobudějovickém Domě umění.

Expozice Procházení zdí z galerie o pěti místnostech monumentální geometrickou skulpturou u nosné zdi vytváří jediný prostor. Podstatný pro Langa ale zpočátku nebyl ani tak samotný prostor galerie se zvláštní dynamikou, jako její profil.

"Instalace vychází ze základních geometrických těles, na kterých stojí architektura," řekl Lang. S podobným typem geometrických tvarů chtěl pracovat už dříve, ale až díky prostorům Domu umění ho napadlo možné řešení.

Kolem středové zdi, která prostor dělí do pěti místností, instaloval obří bílé kvádry, krychle a koule prolínající se od podlahy ke stropu. "Tím, že jsem obestavěl tuhle stěnu, jakoby smazal z toho prostoru, tak pocitově, podvědomě vznikla velká prostora, do které je umístěna socha, která natolik tu stěnu objímá, že ta stěna není vidět. Takže člověk se nachází v jednom prostoru, kterým může procházet," popsal své dílo.

Lang je letos už potřetí ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého. "On je v podstatě naší hvězdou v mezinárodním měřítku, což se málokterému umělci v jeho věku podaří. Je naprosto logické, že ho mezinárodní porota letos vybrala do finále," řekla o finalistovi kurátorka a předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová.

V rámci doprovodnému programu 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst se finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého představují od května do října v pěti městech - Richard Nikl v Praze, Aleš Čermák v Ostravě, Dominik Lang v Českých Budějovicích a Václav Magid v Plzni. Jejich prezentace se vždy konají v modulu Stavebnice, který se skládá ze sta metrů lešenářských trubek. Z nich si každý z finalistů může pro účely své prezentace navrhnout konstrukci odpovídající jeho potřebám.

Tradiční výstava výtvarníků nazvaná Finále 2013, pro kterou finalisté připraví nová díla, se letos koná od 27. září do 1. prosince v prostorách pražské Národní galerie ve Veletržním paláci. Vítěz bude vyhlášen 15. listopadu. Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 a uděluje se výtvarníkům do 35 let.

Dominik Lang, vedoucí ateliéru sochařství pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, se narodil v roce 1980 v Praze. O 28 let později získal diplom na pražské AVU. Během studií trávil čas i na New York Coopers Union a na pražské UMPRUM. Má za sebou řadu výstav v předních evropských galeriích a institucích.

Výstava potrvá do 11. října.

 

Právě se děje

Další zprávy