Zájem o vinylové desky roste, potvrzují nová čísla. Na prodejích se podílejí téměř pětinou

ČTK ČTK
11. 5. 2017 15:15
Éra stahování hudby je na ústupu, na významu nabývá streaming. Podíl příjmů z fyzických nosičů klesl na 59 procent, z toho už 17 procenty se na prodejích podílejí vinylové desky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: DVTV

Praha - Tržby hudebního průmyslu v Česku loni klesly o jedno procento na 733 milionů korun. Za poklesem stojí snížení příjmů z provozovacích práv vybíraných Intergramem. Příjmy z prodejů fyzických nosičů poklesly o tři procenta, digitální naopak o tři procenta vzrostly. Vinylové desky zvýšily svůj podíl na fyzických prodejích o pět procentních bodů na 17 procent. Vyplývá to ze zprávy české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

Éra stahování hudby je na ústupu, na významu nabývá streaming. Ten loni tvořil již 77 procent digitálních příjmů, o téměř osm procentních bodů meziročně víc. IFPI odhaduje, že ke konci roku 2016 si platilo některou ze streamovacích služeb 110 tisíc lidí a tento počet každý měsíc výrazně roste. Nejúspěšnější službou je Spotify následovaná Apple Music.

Podíl příjmů z fyzických nosičů dál klesl na 59 procent. Rychlé přelévání příjmů z fyzických do digitálních se v roce 2016 přechodně zpomalilo především kvůli zastavení spolupráce mezi streamovacím servisem Deezer a T-Mobilem, které se promítlo výrazně do příjmů celého hudebního trhu. "V roce 2017 očekáváme naopak velkou akceleraci nárůstu digitálních příjmů a jejich pravděpodobné vyrovnání s fyzickými," uvedla IFPI.

Češi stále více kupují vinylové desky. Ty se na prodejích fyzických nosičů již podílejí ze 17 procent. "Mezi nejúspěšnější patří samozřejmě alba světových rockových ikon ze 70. a 80. let, nicméně i u domácích novinek je dnes velmi časté, že mají i vinylovou podobu," uvedla IFPI. Zvyšující se poptávka po vinylech tak úspěšně kompenzuje propady CD.

Nahrávky domácích interpretů přinesly 35 procent příjmů, vážná hudba tvoří pět procent a 60procentní podíl mají nahrávky zahraničních umělců.

 

Právě se děje

Další zprávy