Začala stavba úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště

ČTK ČTK
9. 1. 2024 13:41
Začala stavba úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku. Náklady na vybudování 3,5 kilometru dlouhého úseku činí 875 milionů korun, řekli novinářům zástupci ŘSD. Jde o předposlední část dálnice na jihu Čech, na níž nezačaly práce. Poslední úsek, který čeká na zahájení stavby, je mezi Nažidly a Kaplicí nádraží.

"Silnici I/3 se začalo říkat silnice smrti kvůli tragickým nehodám, které se tu staly. Loni uplynulo 20 let od autobusové nehody u Nažidel, při níž zahynulo 20 lidí. Už tehdy se hovořilo o dálnici jako o prioritě. Je třeba si uvědomit, že dálnice jsou pro automobilovou dopravu nejbezpečnější variantou," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Stávající silnice I/3, kterou doprava využívá, než bude dokončena dálnice, má pode ŘSD už nedostačující parametry. Jde o jednu z nejfrekventovanějších vozovek v regionu. "Vzpomínám si na nehodu u Nažidel, kde jsem jako první lékař vystoupil ze sanitky a myslel jsem, že jsem se ocitl někde ve válce. Zahájení stavby tohoto úseku má proto pro mě i osobní rozměr," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy