Začala první schůze věřitelů OKD. Firmu čeká buď konkurz, nebo reorganizace

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 8. 2016 10:34
Vedení OKD, odboráři, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda prosazují reorganizaci, kterou doporučuje i insolvenční správce Lee Louda. Naopak konkurz by znamenal zánik firmy, rozprodej jejího majetku a bezprostřední propouštění.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Ostrava - Více než sto věřitelů těžební společnosti OKD přišlo na dnešní schůzi ke Krajskému soudu v Ostravě, kde by se mělo rozhodnout o tom, jak se bude řešit úpadek firmy. Věřitelé zcela zaplnili největší síň soudu. Někteří se do ní ani nevešli a museli si jít sednout na balkon.

OKD čeká buď konkurz, nebo reorganizace. Vedení OKD, odboráři, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda prosazují reorganizaci, kterou doporučuje i insolvenční správce Lee Louda. Pokud by ji věřitelé schválili, dostalo by vedení podniku za úkol vypracovat reorganizační plán, podle nějž by se dál postupovalo. Znamenalo by to postupné zavírání ztrátových šachet, některé doly by ale mohly fungovat zřejmě do roku 2023.

Konkurz by znamenal zánik firmy, rozprodej jejího majetku a bezprostřední propouštění. Zisk z prodeje majetku by se rozdělil mezi věřitele.

V případě konkurzu by ale věřitelé OKD s uznanými pohledávkami vzniklými ještě před vyhlášením insolvence s největší pravděpodobností nedostali nic. Louda už dříve uvedl, že s největší pravděpodobností by nebyly uspokojeny ani pohledávky za podstatou. Nelze prodat jen výdělečné části podniku a podle správce lze očekávat, že celou firmu by se prodat nepodařilo.

Při reorganizaci by odhad výnosů věřitelů byl lepší jen nepatrně: průměrná míra uspokojení by podle materiálu zpracovaného OKD činila 2,5 procenta. Podle firmy by ale reorganizace byla pro věřitele lepší i tím, že by podnik dál fungoval, a tím pádem by mohl ještě nějakou dobu vydělávat, zatímco konkurz by znamenal okamžitý konec. Další vývoj přitom do značné míry záleží na tom, zda alespoň mírně porostou ceny uhlí.

Věřitelem OKD s největšími uznanými pohledávkami je skupina Advanced World Transport (AWT), která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun. Přes 550 věřitelů sice u soudu přihlásilo pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale většinu neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tři miliardy korun.

Věřitelem s největšími neuznanými pohledávkami je banka Citibank, která přihlásila pohledávky za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank držitele dluhopisu zastupuje. Mezi držiteli jsou i investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group (AHG), které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. S neuznáním pohledávek držitelé nesouhlasí. Celá věc možná skončí arbitráží.

V OKD se dál těží černé uhlí. I s dodavatelskými firmami v dolech pracuje zhruba 12 000 lidí. O práci ale s krachem OKD mohou přijít i další tisíce lidí v navazujících profesích.

 

Právě se děje

Další zprávy