Za pozastavení e-shopu LevneElektro.cz nemůžeme, brání se Finanční správa

ČTK ČTK
23. 6. 2016 13:22
Podle finančního úřadu je zcela nemožné, aby se jakýkoliv plátce dostal do tak vážných problémů právě kvůli reverse charge, jak naznačuje společnost LevneElektro.cz. Tvrzení firmy navazuje na sérii nepodložených a absurdních tvrzení, která mají zdiskreditovat a zpochybnit činnost správy, uvedl úřad.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Foter.com / Ken Teegardin

Praha - Finanční správa na internetu odmítla, že by byla jakkoliv zodpovědná za přerušení činnosti internetového obchodu s elektronikou LevneElektro.cz.

Firma ve středu dočasně pozastavila činnost s tím, že jí Finanční správa zablokovala majetek a provozní prostředky v souvislosti s fungováním přenesené daňové povinnosti u DPH, takzvané reverse charge.

"Je naprosto a zcela nemožné, aby se jakýkoliv plátce dostal do tak vážných problémů, jak je ve vyjádření společnosti naznačováno, právě kvůli reverse charge," uvedla správa.

Základem systému přenesené daňové povinnosti je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele. Bránit má takzvaným karuselovým podvodům, kdy dodavatel neodvede fakturovanou DPH a odběratel si ji ve formě odpočtu daně nárokuje.

Důvodem blokování peněz mají být podle marketingového ředitele e-shopu Ondřeje Lišky neodvedené platby za DPH řetězce dalších firem. "Netýká se to konkrétního nedoplatku společnosti Elektro PV, která e-shop provozuje, ale jedná se o přenesenou daňovou povinnost za ty ostatní subjekty, se kterými společnost obchodovala, a to jak dodavatelské, tak odběratelské," řekl ve středu.

Pode Finanční správy ale tvrzení firmy navazuje na sérii nepodložených a absurdních tvrzení, která mají zdiskreditovat a zpochybnit činnost správy, aniž by se podle platného práva mohla jakkoliv bránit. Ta má totiž ze zákona povinnost zachovat v jednotlivých kauzách mlčenlivost. Té jí může zbavit jen příslušný daňový subjekt.

Obchod loni zvítězil v soutěži ShopRoku v ceně popularity. Tržby za prodej zboží společnosti Elektra PV ve finančním roce 2014/2015 klesly na 1,03 miliardy korun z 1,38 miliardy korun v předchozím účetním období.

 

Právě se děje

Další zprávy