Výrobce parmazánu Gran Moravia mění název, závod opět zvýší kapacitu

ČTK ČTK
11. 5. 2016 13:03
Brazzale Moravia je nový název firmy z Litovle na Olomoucku, která vyrábí parmazán Gran Moravia. Chce tak zdůraznit příslušnost ke skupině Brazzale, nejstaršímu sýrařskému podniku v Itálii.
Roberto Brazzale - Orrero - sýry Gran Moravia
Roberto Brazzale - Orrero - sýry Gran Moravia | Foto: Jiří Koťátko

Litovel - Italsko-česká akciová společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, na začátku května změnila název na Brazzale Moravia. 

"Název nově zní Brazzale Moravia, aby tak byla lépe a transparentněji zřejmá příslušnost moravské sýrárny ke skupině Brazzale, nejstaršímu sýrařskému podniku v Itálii," uvedlo vedení společnosti Brazzale Moravia, která sídlí v Litovli na Olomoucku.

Brazzale Moravia v posledních letech zvyšuje produkci a předloni její tržby poprvé pokořily hranici dvou miliard korun. Zatímco v roce 2013 společnost utržila 1,964 miliardy korun, o rok později rekordní 2,014 miliardy korun. Loňské výsledky vedení firmy zatím nezveřejnilo.

Máte rádi sýry? Vyzkoušejte tento recept na domácí výrobu sýra.
1:34
Máte rádi sýry? Vyzkoušejte tento recept na domácí výrobu sýra. | Video: Lenka Hajdučková

Více než 90 procent produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Společnost se snaží proniknout také na asijské trhy a postupně upevňuje pozici v Česku, kde provozuje síť vlastních prodejen.

Závod na výrobu parmazánu společnost Brazzale Moravia v Litovli - Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně.

Naposledy v roce 2010 společnost rozhodla o zvýšení kapacity o 200 000 litrů mléka na nynějších 440 000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech. Vedení Brazzale Moravia kvůli rostoucí poptávce plánuje více než zdvojnásobit produkci italských druhů sýra. Do konce roku 2018 by se kapacita závodu Brazzale Moravia měla postupně zvýšit na milion litrů mléka denně.

Litovelská společnost je součástí italské skupiny Brazzale. Majoritním vlastníkem Brazzale Moravia je italská firma Torrerossa Partecipazioni.

Šéfkuchař restaurace V Zátiší Igor Chramec nám předvedl, jak se dělá opravdová lahůdka z kozího sýru v kombinaci s artyčoky. Zkuste tento recept doma. | Video: Petr Šoukal
 

Právě se děje

Další zprávy