Spotřeba piva v hospodách klesla na rekordní minimum

Radek Pecák Radek Pecák
9. 4. 2014 13:30
V průměru loni vypil každý obyvatel Česka 144 litrů piva, s náskokem zůstáváme první na světě. Hospody a restaurace ale krachují, lidé pijí doma.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha – Na historicky nejnižší podíl – 41 procent – klesl podíl piva vypitého v tuzemských hospodách a restauracích. Téměř tři pětiny – 59 procent – z celkového množství piva, které se v Česku loni spotřebovalo, si lidé koupili v klasických skleněných lahvích nebo ve stále oblíbenějších plechovkách či PET lahvích.

„Trend klesající spotřeby piva v restauracích je alarmující a je příčinou krachu tisíců těchto zařízení,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. V letošním roce podle něj skončí další tisícovka podniků.

Zpět do restaurací má lidi přivést kampaň, kterou svaz chystá pro letošní rok. „Cílem je zlepšit současnou image piva. Na změnu chování spotřebitelů měla totiž od roku 2010 jednoznačný vliv  spotřební daň, své ale udělala i změna životního stylu,“ vysvětluje Vladimír Balach, výkonný ředitel svazu pivovarů a sladoven.

Spotřeba piva v České republice loni klesla o 1,1 procenta, na hlavu tak vychází 144 litrů oproti předloňským 146 litrům. Stále však zůstáváme s velkým náskokem na prvním místě světového žebříčku, neboť například v Německu a v Rakousku jsou jen lehce nad sto litry v přepočtu na jednoho obyvatele.

Na mírný pokles spotřeby mělo podle svazu velký vliv nepříznivé počasí. Letos ale může být opět lépe. „Díky teplejší zimě a vyšším teplotám na začátku jara máme signály, že pivovary vaří piva více,“ říká Balach.

Tuzemské pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba klesla, export se o devět procent zvýšil.

 

Právě se děje

Další zprávy