Vydavatelství Mafra loni skončilo v rekordní ztrátě

ČTK ČTK
27. 2. 2014 18:13
Ztráta 700 až 750 milionů korun je způsobená především odpisy tiskárenských linek.
Foto: Jan Lipold

Praha - Vydavatelská společnost Mafra loni skončila v rekordní ztrátě 700 až 750 milionů korun. Informoval o tom časopis Forbes s odvoláním na údaje mateřské společnosti Agrofert.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka potvrdil, že se neauditovaný hospodářský výsledek v tomto rozpětí očekává, přičemž ztráta je tvořena zejména účetními postupy v tvorbě opravných položek na dlouhodobý majetek a finanční investice.

Výsledek za loňský rok podle časopisu ovlivnilo rozhodnutí nového managementu odepsat dvě z osmi tiskárenských linek, jež vzhledem k útlumu na trhu novin do budoucna nebudou potřeba. Podle Forbesu by se firma po odpisech mohla již letos vrátit k zisku. Ukazatel EBITDA, tedy výsledek bez odpisů, loni činil minus 100 až 150 milionů korun.

Agrofert podnikatele a současného ministra financí Andreje Babiše převzal Mafru v loňském roce. V roce 2012 se vydavatelská firma propadla do ztráty 168,5 milionu po předchozím zisku 88,6 milionu korun. Výsledek tehdy ovlivnily jednorázové náklady v souvislosti s finanční účastí ve společnostech Mediaservis a PNS. Tržby za prodej výrobků a služeb se firmě předloni snížily na 2,59 miliardy z předloňských 2,7 miliardy korun.

Mafra vydává celostátní deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, dále bezplatné tituly 5plus2 a Metro. Spadají pod ní také server iDnes.cz, lidovky.cz či televizní stanice Óčko.

 

Právě se děje

Další zprávy