Mýtné pro kamiony se zvyšovat nebude, vláda se nedohodla

ČTK ČTK
20. 10. 2014 20:23
Vláda přerušila jednání o zvýšení mýtného, neshodla se na zrušení zvýšené sazby pro páteční jízdy kamionů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha – Vláda se dnes nedohodla na navýšení mýtného pro kamiony od nového roku. Spor nastal ohledně záměru ministerstva dopravy zrušit zvýšenou sazbu pro páteční jízdy kamionů. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předpokládá, že pozměněný návrh předloží ministr dopravy Antonín Prachař kabinetu za týden.

Kamionům splňujícím ekologickou normu euro 5 mají podle návrhu vzrůst od ledna 2015 sazby mýtného v průměru o 9,8 procenta, v kategorii vozidel s méně ekologickými motory bude růst 8,2 procenta. Autobusům, které mají proti kamionům výrazně snížené sazby, vzroste cena až o 30 procent.

"Ačkoliv jsme se shodli na tom, že je potřeba navýšit mýtné, a nikdo z vlády nerozporoval návrh, tak jak ho pan ministr Prachař předložil, k nedohodě došlo ve věci kompenzace, kterou pan ministr předložil vůči přepravcům," řekl Sobotka.

Zrušeny měly podle návrhu být dražší sazby za provoz v pátek mezi 15:00 až 20:00. Toto opatření mělo prý jen minimální dopad na skladbu vozidel využívajících komunikace v tuto dobu. Dvojnásobně vyšší sazby navíc kvůli malému množství vozidel, která v tuto dobu jezdí, nepřinášely významnější množství peněz, uvedlo v materiálu ministerstvo.

Ministerstvo nabídne dopravcům kompenzace

Zrušení páteční vyšší sazby, které má regulovat hustý provoz v tento čas, dnes ale u některých členů vlády narazilo. "V této věci jsme se ve vládě nedohodli a předpokládám, že pan ministr bude muset ten návrh na zvýšení mýtného předložit do vlády znovu," řekl Sobotka.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Jako kompenzace za zdražení mýtných sazeb mají být dopravcům sníženy limity pro získání množstevních slev na mýtném. Pětiprocentní slevy na mýtném tak budou moci dopravci dosáhnout při platbách 75 tisíc korun na jedno vozidlo. Pro získání maximální, třináctiprocentní úlevy, budou muset s jedním vozidlem na mýtném zaplatit 300 tisíc korun.

Od ledna rovněž vznikne nová kategorie vozidel splňující normu euro 6 a EEV (Enhanced Environmentally Friendly Vehicle ). U těchto kamionů by měly ceny za ujetý kilometr po zpoplatněné síti odpovídat letošním cenám platným pro euro 5.

 

Právě se děje

Další zprávy