Vláda investuje dvě miliardy do stavby cyklostezek. Kolo je bezpečnější než MHD, míní

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
30. 7. 2020 14:28
Vláda v pondělí schválila příspěvek ve výši dvou miliard korun na rozvoj cyklostezek z evropského balíčku na zmírnění dopadů koronaviru. Podle vlády je jízda na kole bezpečnější a zdravější než cestování hromadnou dopravou a zároveň čistší než jízda autem. "Krom toho cyklostezky podpoří návštěvnost v regionech," míní mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.
Podle ministerstva se doprava na kolech během pandemie projevila jako bezpečnější a zdravější než jízda hromadnou dopravou.
Podle ministerstva se doprava na kolech během pandemie projevila jako bezpečnější a zdravější než jízda hromadnou dopravou. | Foto: ČTK

Peníze na rozvoj cyklistické dopravy půjdou z prvního balíčku pomoci Evropské unie (EU) na zmírnění dopadů koronaviru. V týdnu na to upozornily weby Deník NZdopravy.cz

"Využití prostředků iniciativy ReactEU má vést k posílení schopnosti členských států EU reagovat na pandemickou krizi a rychle pomoci oživit jejich hospodářství. Vláda na návrh ministryně Dostálové schválila navržené priority pro využití této iniciativy, kterými jsou zdravotnictví, integrovaný záchranný systém, sociální infrastruktura, cyklodoprava a kyberbezpečnost," doplnil Frček.

Podle dokumentu ministerstva pro místní rozvoj rozdělí Evropská unie v rámci iniciativy ReactEU celkem 49 miliard korun. Nejvíce peněz připadne oblasti zdravotnictví, a to především na přístrojová vybavení či stavby.

Oblast cyklostezek byla podle ministerstva navržena proto, že cyklistická doprava během pandemie potvrdila nejen své postavení čisté alternativy vůči jízdě autem, ale zejména zdravější a bezpečnější alternativy vůči veřejné hromadné dopravě při běžných cestách na kratší vzdálenosti.

"Kromě efektivity a přínosů pro lidský organismus vytváří síť cyklostezek také část infrastruktury cestovního ruchu, který patří mezi sektory nejvíce zasažené pandemií. Investicemi do cestovního ruchu bude zároveň podpořena návštěvnost v regionech," tvrdí Frček.

Podle něj musí vládní dokument, který popisuje možné rozdělení 49 miliard z evropského rozpočtu na boj s koronavirem, schválit ještě Evropská komise. Ta by tak měla učinit na podzim.

Řada světových metropolí jako Londýn či Vancouver se kvůli pandemii koronaviru taktéž odhodlala k podpoře cyklistiky, která má zčásti nahradit cestování hromadnou dopravou. Tím se města snaží i eliminovat počet lidí v autech, která by blokovala dopravu a znečišťovala ovzduší.

Kampaň ukáže, jak předjíždět cyklisty: Hodně řidičů je arogantních, říká Kreuziger

Ukáznit se musí i cyklisté, spousta z nich je nezodpovědných. Neumím si představit, že bych si nevzal helmu, říká jezdec stáje NTT Pro Cycling. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy