Visa a Mastercard ustoupily Bruselu ohledně poplatků. Chtějí se vyhnout obřím pokutám

ČTK ČTK
29. 4. 2019 12:38
Evropská komise (EK) přijala návrh vydavatelů platebních karet Visa a Mastercard, že podstatně sníží poplatky, které vybírají od maloobchodníků za platby kartami vydanými spotřebitelům mimo Evropskou unii. Snížení se má v průměru pohybovat kolem 40 procent. Uvádí se to v dnešním sdělení komise.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: VISA

"Tím se obchodníkům sníží náklady za přijetí plateb uskutečněných kartami, které byly vydány za hranicemi Evropského hospodářského prostoru (EHP). To spolu s naším lednovým rozhodnutím o přeshraničních platbách kartami Mastercard povede ku prospěchu všech spotřebitelů," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Obě společnosti se snažily urovnat letité vyšetřování pro podezření z porušování hospodářské soutěže a vyhnout se případným vysokým pokutám.

Evropská komise bojuje za snížení těchto nákladů a současně za podporu přeshraničního obchodu už přes deset let. Situace se nelíbí regulačním úřadům na obou stranách Atlantiku.

Částky, které platí obchodníci z transakcí prostřednictvím karet, jsou pro finanční ústavy lukrativním zdrojem příjmů. Podle obchodníků ale představují skryté náklady.

EK rovněž poukazuje na to, že poplatky účtované maloobchodníkům za karty vydané za hranicemi unie mohou zvyšovat ceny za zboží a služby, které platí spotřebitelé.

Visa a Mastercard musely v minulých letech na základě vyšetřování ze strany EK snížit poplatky za přeshraniční transakce uskutečněné v Evropě.

Evropská komise letos v lednu vyměřila společnosti Mastercard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy Kč) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky. Mastercard uvedl, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.

 

Právě se děje

Další zprávy