Více peněz, méně práce. Němečtí strojvůdci vyhlásili stávku

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2014 11:48
Odbory požadují zvýšení mezd strojvůdců o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: DB

Berlín - Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn vyhlásili tříhodinovou stávku od dnešních 18 hodin. Odborový svaz strojvůdců (GDL) chce protestní akcí přimět DB, aby přistoupila na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby zaměstnanců. Podle GDL by stávka měla zasáhnout celé území Německa. Vedení Deutsche Bahn vyzvalo odbory, aby stávku odvolaly a vrátily se k jednání.

GDL označil protest za varovnou stávku, pro kterou schválně vybral čas mimo dopravní špičku. "Zvoleným časem stávky bere GDL ohled na mnoho lidí, kteří se z víkendu vracejí po železnici až během prvního pracovního dne. Zároveň myslíme i na lidi dojíždějící za prací během dne," uvedl odborový svaz dnes ráno v tiskovém prohlášení k vyhlášení stávky. "Naše první stávka by měla zasáhnout především nákladní dopravu, méně už cestující," doplnil GDL.

"Postup GDL je absolutně nepochopitelný. Od dnešního rána má GDL k dispozici novou nabídku kolektivní smlouvy, což jsme avizovali už o víkendu. Varovná stávka je proto úplně zbytečná," uvedl v tiskovém prohlášení Ulrich Weber z představenstva Deutsche Bahn. Zároveň vyzval odboráře, aby stávku odvolali.

Dopady i na Česko?

Zatím není jasné, jaké dopady by stávka měla na vnitroněmecký i mezinárodní provoz, včetně železničního spojení s Českem. "V případě stávky uděláme vše pro to, aby byly dopady na zákazníky v nákladní i v osobní dopravě co nejmenší," uvedl pouze Weber.

Mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský nejdříve uvedl, že na provoz železnice v Česku nebude mít stávka žádné dopady. Později však připustil, že by se stávka mohla projevit zpožděním některých spojů později odpoledne. Ve směru z Německa by kvůli stávce mohly později vyjet poslední spoj EC Berlín-Praha (pravidelný příjezd do Děčína v 19:53 ) a noční vlak EN Metropol (odjezd z Berlína v 18:22, příjezd do Děčína ve 21:53). Zpoždění na německém území by mohly nabrat i vlaky jedoucí z Česka.

Žádné výjimky pro strojvůdce

Odbory požadují zvýšení mezd strojvůdců o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. V současnosti se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 000 a 46 000 eur (998 000 a 1,27 milionu korun) ročně. Strojvůdci u Deutsche Bahn pracují 39 hodin týdně.

Deutsche Bahn odmítají přistoupit na růst platů při zkrácení pracovní doby. Zdůrazňují přitom, že se mzdové ohodnocení strojvůdců musí vyvíjet stejně jako u ostatního železničního personálu, u kterého Deutsche Bahn se zkracováním pracovního týdne nepočítají.

 

Právě se děje

Další zprávy